Eurobasket 2005: To... συρτάκι στο Βελιγράδι!

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 η Ελλάδα επιβλήθηκε με 78-62 της Γερμανίας στον τελικό του Eurobasket, κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της!

Eurobasket 2005: To... συρτάκι στο Βελιγράδι!

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώθηκαν από το έπος του Βελιγραδίου, όταν η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Με αρχιτέκτονες τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Λευτέρη Κακιούση, αρχηγό τον Μιχάλη Κακιούζη και ένα εξαιρετικό σύνολο παικτών, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης προσπερνώντας κάθε εμπόδιο που βρήκε στον δρόμο της.

To παιχνίδι όμως που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όλων ήταν ο ημιτελικός με τη Γαλλία και ο απροσδόκητος τρόπος με τον οποίο ήρθε η νίκη για την ελληνική ομάδα. Το παιχνίδι ακροβατούσε σε ένα σχοινί σε όλη τη διάρκειά του, όμως λίγο πριν από το τέλος της αναμέτρησης οι Γάλλοι κατάφεραν να αποκτήσουν διαφορά... ασφαλείας. Δύο άστοχα τρίποντα του Χατζηβρέττα και ένα εύστοχο του Πάρκερ εκτόξευσαν τη διαφορά στους 7 (62-55). Έμεναν 47 δευτερόλεπτα για το θαύμα, το οποίο ολοκληρώθηκε στην τελευταία επίθεση. Ο Ζήσης κατέβασε την μπάλα, δεν βρήκε ανοιχτό διάδρομο, την έδωσε στον Διαμαντίδη και εκείνος με τρίποντο έκανε το 67-66. Οι Γάλλοι στα 3 δευτερόλεπτα που έμεναν δεν μπόρεσαν να σκοράρουν και η Εθνική μας πήρε το εισιτήριο για τον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1989.

Έτσι στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 η «Μπεογκράτσκα Αρίνα» φιλοξένησε την Ελλάδα και τη Γερμανία, η οποία με μπροστάρη τον Ντιρκ Νοβίτσκι είχε αποκλείσει την Ισπανία σε έναν επίσης συγκλονιστικό ημιτελικό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ και ως το τέλος του αγώνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να διατηρήσει τη διαφορά.

Το άκουσμα της κόρνας βρήκε τα μέλη της ελληνικής αποστολής να γίνονται ένα κουβάρι και το τελικό 78-62 αποδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο πως η Ελλάδα ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη! Και τι παιχταράδες: Παπαλουκάς, Σπανούλης, Ζήσης, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Παπαδόπουλος και Κακιούζης.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 9, Χατζηβρέττας 8 (2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4 τρ., 6 ασ.), Φώτσης, Ντικούδης 8, Κακιούζης 11 (2), Παπαδόπουλος, Μπουρούσης 4, Σπανούλης 1, Βασιλόπουλος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23 (1), Σούλτσε 5 (1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.

1818: Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο «Guy Hospital» του Λονδίνου. Μέχρι τούδε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.

1833: Με διάταγμα της Αντιβασιλείας αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών που έχουν λιγότερους από έξι μοναχούς.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζει η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

1926: Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

1976: Το συγκρότημα των U2 αποκτά σάρκα και οστά στο σπίτι του ντράμερ Λάρι Μάλεν στο Δουβλίνο.

1978: Ένα Boeing 727 συγκρούεται με Cessna στο Σαν Ντιέγκο, σκοτώνοντας 144 άτομα.

2005: Ο Ισπανός πιλότος της Φόρμουλα 1 Φερνάντο Αλόνσο γίνεται ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού, σε ηλικία 24 ετών, 1 μηνός και 26 ημερών.