Η ανακάλυψη της «Πομπηίας του Αιγαίου»

Σαν σήμερα, ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη μία ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 προ Χριστού!

Η ανακάλυψη της «Πομπηίας του Αιγαίου»

Στις 19 Αυγούστου 1969 μία ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 προ Χριστού, ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη. Πολλά σπίτια είναι τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον μινωικό πολιτισμό.

Έχοντας την πρώτη συγκομιδή ευρημάτων, ο έφορος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, Σπυρίδων Μαρινάτος, πηγαίνει στην Αθήνα και κάνει τις αρχικές ανακοινώσεις. Όμως ο καθηγητής ναυπηγικής και ωκεανογραφίας Τζέιμς Μέιβορ ήταν ασυγκράτητος. Επιστρέφοντας στη Βοστόνη, ανακοινώνει θριαμβικά τη μεγάλη ανακάλυψη. Καθώς είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι πλατωνικοί διάλογοι («Τίμαιος» και «Κριτίας») περί «Ατλαντίδας» αποτυπώνουν μια αδιάψευστη ιστορική αλήθεια, εξάπτει τη φαντασία των συμπατριωτών του. Την επόμενη μέρα ο αμερικανικός Τύπος οργίασε. «Η χαμένη Ατλαντίδα βρέθηκε» και «Πόλη θαμμένη για 3.400 χρόνια αποκαλύφθηκε από επιστήμονες» ήταν οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι. «Ήταν η ράθυμη και ανόητη εποχή της μεταπολεμικής νηνεμίας, έτσι ο Τύπος διόγκωνε τα αποτελέσματα. Κάθε χρόνο ανακαλύπτονταν ντουζίνες θαμμένων πόλεων, αλλά ο συνδυασμός της Ατλαντίδας με την Πομπηία την έκανε (σ.σ. την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου) να μοιάζει ξεχωριστή -που όντως ήταν, αλλά όχι με τους όρους του Τύπου» σημειώνει πικρόχολα η «Vermeule».

Κι ενώ τα ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, πραγματοποιείται ένα παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό γεγονός, από τα πρώτα που έθεσαν τις βάσεις της «Διεπιστημονικότητας». Πρόκειται για το συνέδριο «Το ηφαίστειο της Θήρας και ο κόσμος του Αιγαίου» που πραγματοποιήθηκε εν πλω, στο σκάφος «Κνωσός».

Την τέταρτη χρονιά των ανασκαφών τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς έρχονται στο φως οι διασημότερες τοιχογραφίες. Λίγο αργότερα όλοι μένουν έκθαμβοι μπροστά στο θέαμα που έμελλε να ταυτιστεί με το Ακρωτήρι. Το ανακοινώνει ο ίδιος ο Μαρινάτος στους δημοσιογράφους στις 25 Νοεμβρίου 1970, ότι μόλις ανακάλυψε την περίφημη «Τοιχογραφία της Άνοιξης».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1923: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη μέρα με όλα τα ζώα σώα.

1974: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, δολοφονείται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, έναν μήνα μετά την τουρκική εισβολή.

1980: Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου.

1991: Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο Πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ.

1993: Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο άλμα επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στη Στουτγκάρδη.

1995: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Πίτερ Μακ Νίλι σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα! Είναι ο πρώτος αγώνας του Tάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε τρία χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.

2001: Με τη νίκη του στο γκραν πρι της Ουγγαρίας ο Μίκαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλέν Προστ με 51 νίκες σε γκραν πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.

2002: Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης «Φατάχ», Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται ότι οφείλεται σε αυτοκτονία.

2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος επί κοντώ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με επίδοση 4,85 μέτρα.