Ένας χρόνος χωρίς τον Σάββα…

Στις 17 Αυγούστου 2020 ο θρύλος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Ένας χρόνος χωρίς τον Σάββα…

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο θρύλος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Είχε εισαχθεί στην εντατική με σοβαρά προβλήματα υγείας και έχασε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή στις 17 Αυγούστου 2020. Ο επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Είχε γεννηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 1935 στους Αμπελόκηπους και άρχισε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία από την Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων. Το 1953, σε ηλικία 18 ετών, πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, στον οποίο αγωνίστηκε έως το 1962, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δράση. Κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα (από το 1955 έως το 1959) και ισάριθμα Κύπελλα, ενώ με τη φανέλα της Εθνικής αγωνίστηκε σε 12 αναμετρήσεις.

Μετά τη λήξη της καριέρας του παρέμεινε κοντά στον Ολυμπιακό, ενώ την τελευταία εικοσαετία είχε διοικητικό ρόλο είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως γενικός αρχηγός της ομάδας. Ήταν μία παρουσία στα αποδυτήρια των «ερυθρολεύκων» που εξέπεμπε σεβασμό και άπαντες στο «στρατόπεδο» της ομάδας, αλλά και αντίπαλοι, τον εκτιμούσαν για όσα προσέφερε τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά στην ομάδα.

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του, όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας, ανεξαρτήτως αθλήματος, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Στη ζωή του ο Σάββας Θεοδωρίδης ταυτίστηκε απόλυτα με τον Ολυμπιακό. Και μόλις η σορός του οδηγήθηκε εκτός της Μητρόπολης Αθηνών για το Α’ Νεκροταφείο, η ιαχή «Ολυμπιακός!» ακούστηκε παντού. «Τον δόξασες», φώναξε κάποιος...

«Αθάνατος» και υπό το έντονο χειροκρότημα οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία. Στην κηδεία του, πέρα από την οικογένεια του Ολυμπιακού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων παλαίμαχοι άλλων ομάδων, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, o Μισέλ Πλατινί και ο Λουίς Φίγκο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1896: Η Αγγλίδα Μπρίτζετ Ντρίσκολ είναι το πρώτο θύμα από αυτοκινητικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτυπήθηκε στο Κρίσταλ Πάλας του Λονδίνου από αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα 6,4 χιλιομέτρων.

1944: Μπλόκο Γερμανών και δωσίλογων στην Κοκκινιά, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες αιχμαλώτους.

1966: Ο Γιώργος Κούδας δίνει τον πρώτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο φιλικό εναντίον του Αργοναύτη, αλλά βάζει το πρώτο του γκολ στον επόμενο στη Ρόδο (4/9/66) εναντίον του Ροδιακού στο 82’, όπου ο Ολυμπιακός θα κερδίσει με 2-5.

1969: Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής από τον Βασίλειο Τσιρώνη, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εξανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στον Αυλώνα της Αλβανίας. Οι επιβάτες γύρισαν σώοι στην Ελλάδα, ενώ οι δράστες έμειναν στην Αλβανία.

1973: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Angie».

1979: Στην Ουκρανία δύο σοβιετικά αεροσκάφη συγκρούονται και 156 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1999: Σεισμός 7,4 Ρίχτερ πλήττει τη βορειοδυτική Τουρκία και σκοτώνει 17.000 άτομα και τραυματίζει 44.000.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Νίκος Γκούμας, μετά από νοσηλεία 27 ημερών λόγω λοίμωξης στους πνεύμονες. Ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1956 ως το 1963.

2018: Ο 37χρονος Ισπανός μπασκετμπολίστας Χουάν Κάρλος Ναβάρο ανακοινώνει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Λευκοθέα, Μύρων, Στράτος.