Ο σκοπευτής του Τέξας

Σαν σήμερα, το 1966 ένα μαζικό φονικό με δεκάδες θύματα λαμβάνει χώρα στο Τέξας. 

Ο σκοπευτής του Τέξας

Την 1η Αυγούστου 1966 ο 25χρονος Τσαρλς Γουίτμαν τραυματίζει θανάσιμα με μαχαίρι τη μητέρα του και ύστερα τη σύζυγό του. Μετά τη διπλή δολοφονία μεταβαίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας με τουφέκια και διάφορα άλλα όπλα. Συνολικά αφαιρεί τη ζωή από 15 άτομα και τραυματίζει άλλα 31, πριν χάσει και ο ίδιος τη ζωή του από τα πυρά της αστυνομίας. Το νεαρότερο θύμα του ήταν ένα αγέννητο βρέφος, του οποίου η μητέρα επέζησε, ενώ ένα 16ο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του μετά από 35 χρόνια, το 2001.

Ο Γουίτμαν μεγάλωσε σε ένα πολύ δυσάρεστο οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας του ασκούσε συχνά σωματική και ψυχολογική βία στη σύζυγό του αλλά και στους τρεις γιους του. Για να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση, 18 ετών κατετάγη κρυφά στους πεζοναύτες. Σε ηλικία 20 ετών γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του με την οποία παντρεύτηκαν έξι μήνες αργότερα.

Στο σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε πίσω του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να καταλάβω τον εαυτό μου αυτές τις μέρες […], τελευταία έχω πέσει θύμα πολλών παράξενων και παράλογων σκέψεων». Τέσσερις μέρες μετά το μακελειό πραγματοποιήθηκε διπλή κηδεία για τη μητέρα του και εκείνον, ενώ, καθότι βετεράνος του στρατού, κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

30 π.Χ.: Ο Οκταβιανός (αργότερα γνωστός ως Αύγουστος) εισέρχεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θέτοντάς την υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

527: Ο Ιουστινιανός Α’ γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

902: Το Ταυρομένιο, το τελευταίο βυζαντινό οχυρό στη Σικελία, καταλαμβάνεται από τον στρατό των Αγλαβίδων, ολοκληρώνοντας τη μουσουλμανική κατάκτηση της Σικελίας.

1203: Ο αποκατεστημένος Βυζαντινός αυτοκράτορας Ισαάκιος Β’ Άγγελος ανακηρύσσει τον γιο του, Αλέξιο Δ’ Άγγελο, συναυτοκράτορα, μετά από πιέσεις των δυνάμεων της Δ’ Σταυροφορίας.

1498: Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέπτεται τη χώρα που σήμερα ονομάζεται Βενεζουέλα.

1571: Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, με την παράδοση της Αμμοχώστου.

1714: Ο Γεώργιος, εκλέκτορας του Αννόβερου, γίνεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α’, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γεωργιανής Εποχής της βρετανικής Ιστορίας.

1800: Ψηφίζεται η Πράξη της Ένωσης του 1800, με την οποία το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το Βασίλειο της Ιρλανδίας συγχωνεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1834: Καταργείται η δουλεία στη Βρετανική Αυτοκρατορία, καθώς τίθεται σε ισχύ η πράξη κατάργησης της δουλείας του 1833.

1855: Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Μόντε Ρόζα, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Άλπεων.

1876: Το Κολοράντο γίνεται η 38η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1894: Ξεσπάει ο Α’ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος, μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, για την Κορέα.

1914: Η Γερμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία, κατά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ξεσπά η Εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής.

1960: Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1960: Το Ισλαμαμπάντ ανακηρύσσεται ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της κυβέρνησης του Πακιστάν.

1964: Το Βελγικό Κονγκό μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

1968: Στέψη του Χασανάλ Μπολκιάχ, 29ου σουλτάνου του Μπρουνέι.

1974: Κυπριακό: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την εγκατάσταση ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να δημιουργήσει «Πράσινη Γραμμή», διαιρώντας την Κύπρο σε δύο ζώνες.

1993: Μεγάλη πλημμύρα στις ΗΠΑ λόγω υπερχείλισης των ποταμών Μισισιπή και Μιζούρι.

2004: Σε πυρκαγιά σε σουπερμάρκετ στην Ασουνσιόν της Παραγουάης χάνουν τη ζωή τους 396 άτομα και τραυματίζονται περίπου 500.

2007: Γέφυρα του ποταμού Μισισιπή, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, καταρρέει το βράδυ σε ώρα αιχμής.