Φούτζι: Ένα ψηλό βουνό με μεγάλη Ιστορία

Σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου 781 λαμβάνει χώρα η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι.

Φούτζι: Ένα ψηλό βουνό με μεγάλη Ιστορία

Στις 31 Ιουλίου 781 λαμβάνει χώρα η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι. Το βουνό αυτό είναι το υψηλότερο της Ιαπωνίας με ύψος 3.776,24 μ. και ενεργό ηφαίστειο. Το συμμετρικό κωνικό σχήμα του αποτελεί πολιτιστικό σύμβολο της χώρας και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες και ορειβάτες. Από το 2013 μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε μέχρι την κορυφή του όρους θεωρείται ότι ήταν ένας ανώνυμος μοναχός το 663 μ.Χ., ενώ δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση στις γυναίκες μέχρι την περίοδο Μέιτζι τη δεκαετία του 1860. Ο πρώτος ξένος που κατέκτησε την κορυφή ήταν ο σερ Ράδερφορντ Άλκοκ το 1860.

Παρότι το βουνό έχει εξέχουσα θέση στην Ιστορία και στην παράδοση της Ιαπωνίας, δεν συνδέεται πάντα με ευχάριστα γεγονότα. Στις 5 Μαρτίου 1966 αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ προσέκρουσε στο βουνό λίγο μετά την απογείωση από το διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο. Η συντριβή προκάλεσε τον θάνατο και των 124 επιβαινόντων.

Επιπρόσθετα, στη βάση του βουνού συναντά κανείς το δάσος Αοκιγκαχάρα, γνωστό και ως «δάσος των αυτοκτονιών», καθώς είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σημεία αυτοκτονίας παγκοσμίως.

30 π.Χ.: Μάχη της Αλεξάνδρειας: ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

1423: Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Κραβάν.

1492: Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, καθώς τίθεται σε ισχύ το διάταγμα της Αλάμπρα.

1498: Στο τρίτο του ταξίδι προς το δυτικό ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

1588: Εντοπίζεται η ισπανική αρμάδα στα ανοιχτά των ακτών της Αγγλίας.

1655: Ο ρωσικός στρατός εισέρχεται στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, την οποία θα κατέχει για έξι χρόνια.

1741: Ο Κάρολος Αλβέρτος της Βαυαρίας εισβάλλει στην Άνω Αυστρία και στη Βοημία.

1790: Εκδίδεται το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο δίδεται στον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς για μία διαδικασία παραγωγής ποτάσας.

1856: Το Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία αποκτά καταστατικό χάρτη ως πόλη.

1919: Η γερμανική εθνοσυνέλευση υιοθετεί το σύνταγμα της Βαϊμάρης, που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Αυγούστου.

1932: Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα κερδίζει το 37,3% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές.

1938: Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1964: Ο τεχνητός δορυφόρος Ranger 7 στέλνει στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της Σελήνης χίλιες φορές καθαρότερες από ληφθείσες προηγουμένως από οποιοδήποτε γήινο τηλεσκόπιο.

1971: Πρόγραμμα «Απόλλων»: ο «Απόλλων 15» είναι η πρώτη αποστολή που θα οδηγήσει σεληνάκατο.

1991: Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (συνθήκη μείωσης των στρατηγικών όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.

1992: Η Γεωργία γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1999: Η διαστημομηχανή «Lunar Prospector» της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνειά της.

2006: Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ.

2007: Η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην Ιστορία του, τερματίζεται.

2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ της Λαρίσα Λατίνινα από το 1964 για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.