Το τέλος του ένοπλου αγώνα του IRA 

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, η οργάνωση Προσωρινός Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (Provisional Irish Republican Army ή PIRA) ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια.

Το τέλος του ένοπλου αγώνα του IRA 

Στις 28 Ιουλίου 2005 η οργάνωση Προσωρινός Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (Provisional Irish Republican Army ή PIRA) ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια. Η οργάνωση δεσμεύεται ότι στο εξής θα κάνει χρήση μόνο πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της καθώς και ότι θα ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τον αφοπλισμό του οπλοστασίου της.

Γι’ αυτόν τον λόγο καλεί δύο ανεξάρτητους μάρτυρες, τον καθολικό ιερέα Άλεκ Ριντ και τον προτεστάντη πάστορα Χάρολντ Γκουντ να επιβλέψουν τη διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται τελικά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, o εξοπλισμός που αποσύρεται εκείνη την περίοδο ανέρχεται, μεταξύ άλλων, σε χίλια τουφέκια, περισσότερες από εκατό χειροβομβίδες και δύο τόνους εκρηκτικού υλικού.

Ο Προσωρινός Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός προέκυψε από τον διαχωρισμό με τον Επίσημο Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό το 1969. Αποτελούνταν κυρίως από νεότερα ηλικιακά μέλη, τα οποία τάσσονταν υπέρ της τρομοκρατίας και ήταν γνωστά ως «Πρόβος». Αν και το ακριβές νούμερο παραμένει άγνωστο, υπολογίζεται ότι ευθύνεται για περισσότερους από χίλιους θανάτους μέχρι και το 2004.

1364: Τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας νικούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Πίζας στη μάχη της Κασίνα.

1540: Ο Τόμας Κρόμγουελ εκτελείται με εντολή του Ερρίκου Η’ της Αγγλίας με την κατηγορία της προδοσίας. Την ίδια μέρα ο Ερρίκος παντρεύεται την πέμπτη του σύζυγο, Αικατερίνη Χάουαρντ.

1778: Επικυρώνεται το σύνταγμα της Κανταβρίας στην Ισπανία.

1794: Γαλλική Επανάσταση: ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος και ο Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σεν Ζιστ εκτελούνται στην γκιλοτίνα στο Παρίσι.

1808: Ο Μαχμούτ Β’ γίνεται σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.

1809: Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου, μάχη της Ταλαβέρα: ο βρετανικός, ο πορτογαλικός και ο ισπανικός στρατός του σερ Άρθουρ Ουέσλι νικούν τις γαλλικές δυνάμεις του Ιωσήφ Βοναπάρτη.

1821: Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του Περού από την Ισπανία.

1822: Ξεκινάει η Μάχη του Αγιονορίου κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

1864: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: τα στρατεύματα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής κάνουν μία Τρίτη, ανεπιτυχή, προσπάθεια να διώξουν τις δυνάμεις της Ένωσης από την Ατλάντα.

1868: Επικυρώνεται η 14η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, καθιερώνοντας την αφροαμερικανική υπηκοότητα και εξασφαλίζοντας τη δέουσα νομική διαδικασία.

1914: Στο αποκορύφωμα της κρίσης του Ιουλίου, η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία, πυροδοτώντας τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1915: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκινούν την εικοσαετή κατοχή της Αϊτής.

1935: Πρώτη πτήση του Boeing B-17 Flying Fortress.

1945: Αμερικανικό βoμβαρδιστικό Β-25 συντρίβεται στον 79ο όροφο του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας 26.

1976: Σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ ισοπεδώνει το Τανγκσάν στην Κίνα, σκοτώνοντας 240.000 άτομα.

2001: Ο Αυστραλός Ίαν Θορπ γίνεται ο πρώτος κολυμβητής που κερδίζει έξι χρυσά μετάλλια σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

2002: Εννέα ανθρακωρύχοι, παγιδευμένοι σε πλημμυρισμένο ορυχείο στην Πενσυλβάνια, σώζονται μετά από 77 ώρες κάτω από τη γη.