Η τελευταία παράσταση του Πελέ με τη Βραζιλία

Στις 18 Ιουλίου 1971, ο Πελέ πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση με την φανέλα της Βραζιλίας.

Η τελευταία παράσταση του Πελέ με τη Βραζιλία

Σαν σήμερα το 1971 ο Πελέ αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Ο θρύλος της «σελεσάο» είχε νωρίτερα δηλώσει για την απόφασή του: «Να σταματήσω τώρα που βρίσκομαι στο απόγειο της φόρμας μου είναι λυπηρό, ειδικά για μένα και το γνωρίζω».

Στις 18 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς ο Πελέ έδωσε το «παρών» στον αγώνα της πατρίδας του με τη Γιουγκοσλαβία. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 2-2, αλλά το ματς είχε επισκιάσει από την αρχή η τελευταία παράσταση του Πελέ με τα χρώματα της Βραζιλίας. Τα γκολ της «σελεσάο» πέτυχαν οι Ριβελίνο (60’) και Ζέρσον (65’), ενώ τα τέρματα των φιλοξενούμενων σημείωσαν ο Τζάιτς (35’) και ο Γέρκοβιτς (70’). Το παιχνίδι διεξήχθη στο «Μαρακανά» με την παρουσία 138.575 θεατών, ενώ η επιλογή της Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν τυχαία, καθώς είχε το ψευδώνυμο «Βραζιλία της Ευρώπης» με μπροστάρη τον Ντράγκαν Τζάιτς. Μάλιστα για τον αριστερό εξτρέμ του Ερυθρού Αστέρα ο Πελέ είχε πει: «Λυπάμαι που δεν είναι Βραζιλιάνος, επειδή ποτέ δεν έχω δει τέτοιο φυσικό ταλέντο».

Το «μαύρο διαμάντι» της Βραζιλίας συμπλήρωσε 14 σεζόν με τη φανέλα της χώρας του, κατακτώντας μεταξύ άλλων τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (1958, 1962, 1970). Πριν αποχωρήσει δέχθηκε σκληρές πιέσεις από την πολιτική σκηνή της Βραζιλίας προκειμένου να μην αποσύρει τη συμμετοχή του από τη «σελεσάο», έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ως όχημα προπαγάνδας εις βάρος των φιλάθλων, μιας και στη χώρα επικρατούσε δικτατορία. Ο Πελέ ωστόσο, φανερά πικραμένος από την αντιμετώπιση που είχε, αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Βραζιλίας. Μόνο με το εθνόσημο στο στήθος ο Πελέ έπαιξε σε 114 αγώνες και σκόραρε 95 φορές, αν και αυτά που αναγνωρίζονται ως επίσημα παιχνίδια είναι μόλις 92, στα οποία σκόραρε 77 φορές.

Οι ενδεκάδες εκείνου του αγώνα:

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Μπρίτο, Εβεράλντο (Μάρκο Αντόνιο), Βαγκίνιο, Ζεκίνια, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Πιάζα, Ριβελίνο, Ζε Μαρία (Εουρίκο), Πελέ (Κλαουντιομίρο).

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Βούκτσεβιτς, Χόλτσερ, Παούνοβιτς, Ράμλιακ (Αντόνιεβιτς), Ατσίμοβιτς, Όμπλακ, Πάβλοβιτς, Πέτκοβιτς (Μπιέκοβιτς), Τζάιτς, Φιλίποβιτς (Γέρκοβιτς), Στεπάνοβιτς.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1853: Γεννήθηκε ο Δανός επιστήμονας Χέντρικ Λόρεντζ, κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής το 1902 για την εργασία του σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

1892: Χάνει τη ζωή του ο Βρετανός επιχειρηματίας Τόμας Κουκ. Ήταν ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου που φέρει το όνομά του έως και σήμερα.

1918: Γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ.

1921: Γεννήθηκε ο πολιτικός και κοσμοναύτης Τζον Γκλεν. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που το 1962 τέθηκε με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1959: Στην Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο απομακρύνει τον Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την Προεδρία.

1976: Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι παίρνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής σε ηλικία μόλις 14 ετών.

1979: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλάζει χέρια, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να αγοράζει τις μετοχές της ομάδας.

2002: Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτης Νασιάκος, ανακοινώνει ότι οι αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο τον ρόλο του καθοδηγητή.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110