O μεγαλύτερος σεισμός του 20ού αιώνα στη Σαντορίνη!

Στις 9 Ιουλίου 1956 ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ό αιώνα εκδηλώθηκε, πλήττοντας κυρίως τη Σαντορίνη.

O μεγαλύτερος σεισμός του 20ού αιώνα στη Σαντορίνη!

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ό αιώνα. Εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956 και έπληξε κυρίως τη Σαντορίνη. Συνοδεύτηκε από τσουνάμι ύψους 25 μέτρων και προκάλεσε θύματα και σημαντικές καταστροφές.

Ο Εγκέλαδος προειδοποίησε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου με μία σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Δεν φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό των Κυκλάδων, που συνέχισε τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Τα ξημερώματα (5.11) της 9ης Ιουλίου εκδηλώθηκε ο κυρίως σεισμός από τον ίδιο εστιακό χώρο και κατέλαβε εξαπίνης τους κατοίκους των Κυκλάδων, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην αγκαλιά του Μορφέα. Ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Ο σεισμός έπληξε κατά βάση τη Σαντορίνη, όπου καταμετρήθηκαν 53 νεκροί και καταγράφηκαν οι σοβαρότερες ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσε και το 45% παρουσίασε μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε από μεγάλο θαλάσσιο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι), το ύψους του οποίου έφτασε τα 25 μέτρα στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20 μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μ. στη Φολέγανδρο και ήταν ασθενέστερο σε διάφορες άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Σμύρνη. Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Το τσουνάμι εξασθενημένο έφτασε μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Ο σεισμός έβαλε σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό, που δεν είχε συνέλθει ακόμη από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου.

Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ίσως λόγω του Κυπριακού που τότε βρισκόταν σε έξαρση με την εξέγερση της ΕΟΚΑ.

Μία από τις πιο σημαντικές παρενέργειες του τρομερού σεισμού ήταν η μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης, κυρίως προς την Αθήνα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1959: Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους». Στις 22 Ιουλίου θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.

1961: Υπογράφεται στην Αθήνα η σύνδεση Ελλάδας - ΕΟΚ.

1969: Ο Γιώργος Σιδέρης ανοίγει το σκορ για τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ο Μίμης Δομάζος ισοφαρίζει με φάουλ. Το ματς οδηγείται στην παράταση, όπου το σκορ δεν αλλάζει και ο διαιτητής Χρήστος Μίχας κάνει κλήρωση με τη χρήση νομίσματος, αφού δεν προβλέπεται η διαδικασία των πέναλτι και ο Παναθηναϊκός στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας, ενώ ο τελικός μένει στην ιστορία ως «ο τελικός της δεκάρας».

1999: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοσανίδων Open που διεξάγεται στο Βέλγιο.

2006: Η Ιταλία κατακτά το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, νικώντας τη Γαλλία με 5-3 στα πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας και παράταση). Είναι ο τελευταίος αγώνας του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα στην παράταση μετά από κουτουλιά που έδωσε στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι.

2014: Ο δημοσιογράφος Νικήτας Γαβαλάς πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία ως ασκούμενος αθλητικός συντάκτης το 1960 στην εφημερίδα «ΦΩΣ». Το 1991 τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση και το 2001 τού απονεμήθηκε βραβείο από τον ΠΣΑΤ για το σχόλιό του «Ποιος θα προετοιμάσει τη γενιά του 2004;».