Δεκαέξι χρόνια από το «λουτρό αίματος» στο Λονδίνο (pics - vid)

Στις 7 Ιουλίου του 2005 η Μεγάλη Βρετανία δέχθηκε τη μεγαλύτερη και πολύνεκρη επίθεση στο σύστημα μεταφορών της, με τις συντονισμένες εκρήξεις σε τρένα και λεωφορείο του Λονδίνου.

Δεκαέξι χρόνια από το «λουτρό αίματος» στο Λονδίνο (pics - vid)

Σε πρωινή ώρα αιχμής, στις 08.50, τρεις από τις τέσσερις βόμβες εξερράγησαν με διαφορά πενήντα δευτερολέπτων σε τρία τρένα του μετρό του Λονδίνου, ενώ η τέταρτη εξερράγη σε λεωφορείο σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 09:47, στην πλατεία Τάβιστοκ.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια και η πυροδότησή τους έγινε χειροκίνητα από τους ίδιους τους δράστες.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο -γνωστές και ως 7/7 bombings- πραγματοποιήθηκαν από τέσσερις Βρετανούς μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Το Λονδίνο βρισκόταν σε κατάσταση χάους, με τις αρχές να ανασύρουν συνεχώς από τα συντρίμμια νεκρούς και τραυματίες, την ώρα που οι πολίτες βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού. Οι τέσσερις καμικάζι, ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών, είχαν συναντηθεί στο Λούτον και από εκεί έφτασαν στον σταθμό του King's Cross για να χωριστούν πριν προχωρήσουν στις προσχεδιασμένες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι δράστες, ενώ άλλοι 784 άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκε καταστροφή στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου (σε μεγάλο βαθμό την πρώτη μέρα) καθώς επίσης και στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας.

Στις 21 Ιουλίου του 2005 μια δεύτερη σειρά εκρήξεων έγιναν στο μετρό του Λονδίνου και σε λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι πυροκροτητές των τεσσάρων βομβών εξερράγησαν, ωστόσο οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν ενεργοποιήθηκαν και δεν υπήρξαν νεκροί. Ο μοναδικός τραυματίας αποκαλύφθηκε αργότερα ότι έπασχε από άσθμα. Όλοι οι ύποπτοι βομβιστές κατάφεραν να διαφύγουν από τους τόπους όπου απέτυχαν οι βομβιστικές τους επιθέσεις, στη συνέχεια όμως συνελήφθησαν.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1456
: Η Ιωάννα της Λωραίνης αθωώνεται από εκκλησιαστικό δικαστήριο στη Ρουέν, 25 χρόνια μετά τον θάνατό της στην πυρά ως αιρετικής.
1534: Πραγματοποιείται στο Νιου Μπράνζγουικ η πρώτη γνωστή συναλλαγή μεταξύ Ευρωπαίων και ιθαγενών του κόλπου Αγίου Λαυρεντίου.
1550: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.
1896: Καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εμπνευστής του ο Γουίλιαμ Μόργκαν, συμφοιτητής του Τζον Νέισμιθ που επινόησε το μπάσκετ.
1928: Το ψωμί σε φέτες για τοστ λανσάρεται για πρώτη φορά από αρτοβιομηχανία στο Τσίλικοθ του Μιζούρι.
1947: Αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο εντοπίζεται στην περιοχή Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού. Λέγεται ότι πρόκειται για UFO που συνετρίβη.
1968: Με 5 γκολ του Γιώργου Σιδέρη ο Ολυμπιακός συντρίβει 8-3 την Παναχαϊκή στην Πάτρα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
1969: Στον Καναδά η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974: Η Δυτική Γερμανία κερδίζει την Ολλανδία με 2-1 στον τελικό στο Μόναχο και κατακτά το δέκατο Παγκόσμιο Κύπελλο.
2007: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του ΠΑΟΚ, με τον οποίο αγωνίστηκε 12 χρόνια (1966-1978).
2014: Ο Αργεντινός παίκτης και προπονητής Αλφρέδο Ντι Στέφανο πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών μετά από καρδιακή προσβολή. Αγωνίστηκε 11 χρόνια (1953-1964) με τα χρώματα της Ρεάλ, με την οποία κατέκτησε 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 8 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο και ένα Διηπειρωτικό (1960).