4/7/1961: Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ!

Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, στις 4 Ιουλίου του 1961, μία νίκη του Ολυμπιακού στάθηκε αφορμή να ταξιδέψει το όνομά του απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον κόσμο.

4/7/1961: Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ!

Διαφορετικές εποχές τότε. Ακόμα και οι νίκες σε φιλικά παιχνίδια ήταν είδηση. Πόσο μάλλον όταν αυτή έρχεται απέναντι στη Σάντος του Πελέ. Του «μαύρου διαμαντιού» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που έγινε ίνδαλμα στη χώρα του πριν καν διεξαχθεί το Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958. Τότε ήταν και η κορύφωση της βραζιλιάνικης μαγείας με την ασύλληπτη 5άδα: Παλέ, Βαβά, Ντιντί, Ζαγκάλο και Γκαρίντσα.

Η υπερδύναμη του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, που έστησε τη δική της δυναστεία, ήταν η Σάντος των Πελέ, Κουτίνιο, Πέπε, Ζίτο, Ζιλμάρ. Όλοι τους παγκόσμιοι πρωταθλητές με τη Βραζιλία. Αποτελούσε όνειρο εκείνη την εποχή για κάθε παίκτη, για κάθε ομάδα, για κάθε χώρα να υποδεχθεί τον Πελέ. Η Σάντος ταξίδευε στα γήπεδα της Ευρώπης διαφημίζοντας την αγωνιστική αξία των ποδοσφαιριστών της, μέσω φιλικών αγώνων. Κορυφαία κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου μάζευαν χρήματα για να εξασφαλίσουν το ταξίδι των Βραζιλιάνων και ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την κορυφαία ομάδα και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή.

Η ΣΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το καλοκαίρι του 1961, τα μέλη της Σάντος κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι και έρχονται στην Ευρώπη για μια σειρά φιλικών αγώνων. Κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ούτε στην Ελβετία, ούτε στην Γαλλία, ούτε η Μπενφίκα του Εουσέμπιο, ούτε η πρωταθλήτρια Ιταλίας, Γιουβέντους του Ομάρ Σίβορι, ούτε η μεγάλη Ίντερ του Ελένιο Ερέρα. Δεν έχασε από καμία! Βασιλεία, Βόλφσμπουργκ, Αντβέρπ, Ρασίνγκ Παρί (δύο φορές), Λιόν, Εθνική Ισραήλ, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ, Καρλσρούη!

Ενας από τους σταθμούς της Σάντος, θα γίνει αργότερα και η Ελλάδα. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βάζουν ρεφενέ τα έξοδα που απαιτούνταν για να ζήσουν μια στιγμή μαγείας. Η Σάντος δέχεται να έρθει στην Ελλάδα και στις 27 Ιουνίου η είδηση ότι η Σάντος του Πελέ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάνει το γύρο του κόσμου. Η συμφωνία ήταν να διεξαχθούν τρία φιλικά με τις ομάδες του πρώην ΠΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΝΙΚΗΣΕ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Πρώτος αντίπαλος η ΑΕΚ. Με πρωταγωνιστές τους Κουτίνιο και Πελέ, η Σάντος κερδίζει 3-0 την ΑΕΚ, πετυχαίνοντας και τα 3 γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Επόμενος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός. Η Σάντος προηγείται 3-0 (δύο γκολ ο Κουτίνιο και ένα ο Πελέ), με τους πράσινους να μειώνουν για το τελικό 3-2, χάρη σε τέρματα των Πανάκη και Θεοφάνη.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΑΣ 35 ΔΡΑΧΜΩΝ

Παρότι ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε ένα μεταβατικό στάδιο, προερχόμενος από τα 4 νταμπλ που είχε κατακτήσει στο διάστημα 1954-1959, έλεγαν στους Βραζιλιάνους: "Αύριο παίζετε με την μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας". Εκείνοι ανυπομονούσαν να δείξουν την αξία τους.

Ξημερώνει η 4η Ιουλίου του 1961 και η Λεωφόρος ντύνεται στα ερυθρόλευκα. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θέλοντας να εκμεταλλευτούν οικονομικά και να μειώσουν τη χασούρα από τα χρήματα που ξόδεψαν για να φέρουν τη Σάντος στην Ελλάδα, όρισαν τιμή εισιτηρίου 35 δραχμές. Δηλαδή σχεδόν, τριπλάσια από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

1-0 Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Η Λεωφόρος κατακλύζεται από 25.000 ένθερμους υποστηρικτές του Ολυμπιακού και το παιχνίδι αρχίζει.... Παρά τον τραυματισμό του Θανάση Μπέμπη μόλις στο 2ο λεπτό, ο Ολυμπιακός μπαίνει με πάθος να γράψει ιστορία. Στο 10' η Λεωφόρος παίρνει φωτιά. Ο Σιδέρης μεταβιβάζει τη μπάλα στον Ποσειδώνα, κι εκείνος με δυνατό σουτ κάνει το 1-0. Πανζουρλισμός στις εξέδρες και ναυτικό καπνογόνο (πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή) εντός του γηπέδου! Η Σάντος προσπαθεί να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά στην καλύτερή της ευκαιρία, ο Σάββας Θεοδωρίδης κρατάει το μηδέν για την εστία του σε σουτ Ζίτο.

ΓΚΟΛΑΡΑ Ο ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ

Το ημίχρονο πλησιάζει προς το τέλος του και στο 43' γίνεται η φάση που "κούνησε" τη Λεωφόρο από τη θέση της. Σε σέντρα του Γκαβέτσου ο Τζετούλιο απομάκρυνε με κεφαλιά και ο αντικαταστάτης του τραυματία, Θανάση Μπέμπη, Τάσος Σουρούνης, με έναν ξερό "κεραυνό" από τα 20 μέτρα σκίζει τα δίχτυα του Λαέρτσιο, κάνοντας το 2-0 για τον Ολυμπιακό.Στην εξέδρα, Ολυμπιακοί κλαίνε από χαρά, μη πιστεύοντας στα μάτια τους και έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι η λατρεμένη τους ομάδα μπορεί να τα καταφέρει.

2-1 ΜΕ ΣΠΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΙΜΗ

Αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο, αλλά το μαγικό δίδυμο Κουτίνιο - Πελέ, δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθότι οι Στεφανάκος και Πολυχρονίου, αντίστοιχα, έχουν γίνει η σκιά τους. Οι Βραζιλιάνοι σκοράρουν από στημένη φάση στο 50'. Ο Ζίτο εκτελεί το φάουλ, η μπάλα βρίσκει στον Μίμη Στεφανάκο, αλλάζει πορεία και ξεγελώντας τον Θεοδωρίδη καταλήγει στα δίχτυα. Τα λεπτά περνούν, η Σάντος δεν μπορεί να ισοφαρίσει και ακολουθεί εκνευρισμός από την πλευρά των Βραζιλιάνων. Αποκορύφωμα ήταν το σκληρό φάουλ του Σορμάνι στο Μπάμπη Κοτρίδη, το οποίο προκάλεσε την αποβολή του Κουτίνιο, ο οποίος ενεπλάκη στον καυγά που δημιουργήθηκε.

ΔΟΚΑΡΙ Ο ΣΙΔΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΩΣΗ

Ο Ολυμπιακός κρατάει και στο 75' ο Γιώργος Σιδέρης χάνει την ευκαιρία να δώσει αέρα δύο γκολ στην ομάδα του, βλέποντας την προσπάθειά του να σταματάει στο δοκάρι του Μαέρτσιο.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, κανείς δεν θυμόταν τίποτα... Το παιχνίδι είχε τελειώσει, το μυαλό είχε σταματήσει στα γκολ των Ποσειδώνα - Σουρούνη και όλοι ζούσαν μια έκσταση. Κόσμος μπαίνει στο γήπεδο και σηκώνει στους ώμους τους θριαμβευτές. Ενας φίλος του Ολυμπιακού, ο Νικόλαος Καλούδης, δεν άντεξε τη συγκίνηση, καθώς η καρδιά του τον πρόδωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η Αθήνα και ο Πειραιάς πλημμυρίζει από κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν έναν θρίαμβο που όμοιός του δεν υπάρχει και που αργότερα θα έκανε το γύρο του κόσμου, κάνοντας γνωστά τα παιδιά του Τζίνα Σιμονόφσκι. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τη Σάντος του Πελέ. Τέτοια διεθνή νίκη δεν είχε να παρουσιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που έσπασε το αήττητο των Βραζιλιάνων.

Μια νίκη - σταθμός για την ιστορία του Ολυμπιακού, την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. "Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΔΟΞΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΝΙΚΗΣΕ 2-1 ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΑΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΣΩΘΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΠΕΛΕ, ΕΝΩ Ο ΓΙΓΑΣ ΜΙΜΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ ΥΠΗΡΞΕΝ ΗΜΙΘΕΟΣ", έγραφε με τεράστια γράμματα στην πρώτη του σελίδα το "ΦΩΣ" την επομένη του θριάμβου για τη νίκη, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ρεμπέτες της εποχής, Στράτο Παγιουμτζή και Μαρίνο Γαβριήλ. "Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ, που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ", ακουγόταν για μέρες σε όλη την Ελλάδα μέχρι που η νίκη έγινε Υμνος (σ.σ. "Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ").

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι με τους: Θεοδωρίδη, Καμπόλη, Στεφανάκο, Πολυχρονίου, Σημαντήρη, Κοτρίδη (54' Σπετσέρης), Γκαβέτσο, Παπάδογλου, Μπέμπη (2' Σουρούνης), Σιδέρη και Ποσειδώνα.

Η Σάντος αγωνίστηκε με τους Λαέρτσιο, Τζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Λίμα, Ντορβάλ (13' Σορμάνι), Μαντζάλβιο, Ζίτο, Κουτίνιο, Πελέ, Πέπε.