Η «αυλαία» του μεγάλου Αιμίλιου Βεάκη

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια, στις 29 Ιουνίου του 1951, ο Αιμίλιος Βεάκης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 66 ετών. Πρόκειται για τον κατά πολλούς κορυφαίο ηθοποιό που ανέδειξε το νεοελληνικό θέατρο.

Η «αυλαία» του μεγάλου Αιμίλιου Βεάκη

Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1884 στον Πειραιά. Εγγονός του λόγιου και συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη, έμεινε ορφανός από μικρός και μεγάλωσε με συγγενείς του, οι οποίοι τον προόριζαν για το εμπόριο. Παρά τις αντιδράσεις τους, φοίτησε κατ’ αρχάς στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και στη συνέχεια εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1901 διέκοψε τις σπουδές του και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με τον θίασο της Ευαγγελίας Νίκα, σε μία κωμωδία του Σαρντού στον Βόλο.
Ως το 1913 περιόδευε συνεχώς στην επαρχία, με μία διακοπή στο διάστημα της στρατιωτικής του θητείας (1912-1913), κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και πήρε προαγωγή σε λοχία επ’ ανδραγαθία. Το 1914 τύπωσε το αφήγημα «Πολεμικαί Εντυπώσεις» με τις αναμνήσεις από τη συμμετοχή στον πόλεμο.

Από το 1914 και ως το 1918 συνεργάστηκε με τους θιάσους του Τηλέμαχου Λεπενιώτη, της Χριστίνας Καλογερίκου, της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυβέλης. Το 1919 συνεργάστηκε στην «Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου» με τον σκηνοθέτη και κριτικό Φώτο Πολίτη στη μνημειώδη και ιστορική παράσταση του «Οιδίποδα τυράννου» του Σοφοκλή, όπου καθιερώθηκε ως ο πρώτος τραγωδός της εποχής του. Το 1931 συγκρότησε θίασο με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή και ανέβασαν έργα, όπως «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ο’ Νηλ και «Θείος Βάνιας» του Τσέχωφ.

Με την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου έγινε βασικό στέλεχός του (1932-1942) και πρωταγωνίστησε σε δεκάδες έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Το 1941 έπαιξε στο Ηρώδειο «Οιδίποδα τύραννο» με το Εθνικό Θέατρο. Το 1942 αποχώρησε και συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας, με τον θίασο Μανωλίδου, Παππά, Δενδραμή και πάλι με την Κατερίνα (1944).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των «Ενωμένων Καλλιτεχνών» και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις. Καταβεβλημένος ψυχικά και σωματικά, αποφάσισε να αποχωρήσει από το θέατρο, παίρνοντας μία πενιχρή σύνταξη το 1947. Τον επόμενο χρόνο απολύθηκε από το Ωδείο Αθηνών όπου δίδασκε.

Ο σπουδαίος ηθοποιός έγραψε ποιήματα, διασκεύασε για το θέατρο τους «Ταπεινούς και καταφρονεμένους» του Ντοστογιέφσκι και έγραψε και μερικά πρωτότυπα θεατρικά έργα. Μετά τον θάνατό του είδε το φως το «Ημερολόγιό» του.

ME MIA MATIA...

1613: Καταστρέφεται από πυρκαγιά το Globe Theater στο Λονδίνο. Το είχε κατασκευάσει ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ για να παίζονται τα έργα του.
1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».
1982: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Παναθηναϊκό σε αγώνα μπαράζ στον Βόλο και κατακτά το τρίτο συνεχόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
1983: Επεισόδια και καταστροφές του ΟΑΚΑ στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (2-0). Ο γγΑ Κίμων Κουλούρης δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δεν θα ξαναδοθεί για ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων.
2002: Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Αρχή εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.
2014: Ο Φάνης Γκέκας αστοχεί στην εκτέλεση του τέταρτου πέναλτι και η Εθνική χάνει 3-5 από την Κόστα Ρίκα και την ευκαιρία να βρεθεί στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.