Η αιματηρή εξέγερση του Σοβέτο (vid)

Αιματηρές ταραχές ξεσπούν στις παραγκουπόλεις του Σοβέτο (περιοχής του Γιοχάνεσμπουργκ) στα μέσα Ιουνίου του 1976 ανάμεσα σε μαύρους μαθητές και την αστυνομία της λευκής μειονότητας της Νοτίου Αφρικής.

Η αιματηρή εξέγερση του Σοβέτο (vid)

Ήταν οι βιαιότερες έως τότε ταραχές στην Ιστορία της χώρας, που βρισκόταν υπό το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων (Απαρτχάιντ), το οποίο είχε επιβάλει η λευκή μειονότητα επί της μαύρης πλειονότητας του πληθυσμού.

Στις 16 Ιουνίου 1976 συγκροτήθηκε μαζική διαδήλωση 15-20.000 μαθητών και φοιτητών κατά της υποχρεωτικής χρησιμοποίησης της γλώσσας Άφρικαανς στην εκπαίδευση. Τα Άφρικαανς ήταν ένα γλωσσικό ιδίωμα που μιλούσαν οι Αφρικάνερς, οι ολλανδικής καταγωγής λευκοί κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής, που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση του Απαρτχάιντ από το 1948.

Η διαδήλωση ήταν καθ’ όλα ειρηνική και είχε την κάλυψη του «Κινήματος της Μαύρης Συνείδησης», μιας μετριοπαθούς οργάνωσης μαύρων, που κάλυπτε το κενό από την απαγόρευση του ριζοσπαστικού «Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου» του Νέλσον Μαντέλα και του «Παναφρικανικού Κογκρέσου» του Ρόμπερτ Σομπούκβε. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Η αντίδραση, όμως, του καθεστώτος του Απαρτχάιντ υπήρξε νευρική και βίαιη, αρχικά με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και στη συνέχεια με όπλα. Ένας από τους πρώτους νεκρούς ήταν ο 13χρονος μαθητής Χέκτορ Πίτερσον, που έγινε το σύμβολο της εξέγερσης. Η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του να μεταφέρεται από ένα μεγαλύτερο παιδί έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε κύμα συμπάθειας για τον αγώνα των μαύρων και οργή για το καθεστώς του Απαρτχάιντ. Η αστυνομία με τη βοήθεια του στρατού κατέστειλε τελικά την εξέγερση, η οποία άφησε πίσω της 176 νεκρούς μαθητές (23 κατά την αστυνομία).

Η διεθνής κατακραυγή ήταν μεγάλη, με αποκορύφωμα το Ψήφισμα 392 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε έντονα τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων, ενώ η κυβέρνηση του σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού Μπαλτάζαρ Φόρστερ αναγκάστηκε να απαλύνει τους νόμους των φυλετικών διακρίσεων…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1816: Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν!
1913: Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.
1961: Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ λιποτακτεί από τη Σοβιετική Ένωση.
1975: Ο Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ μεταγράφεται στους Λέικερς.
1979: Ο αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισόβαθμων με 56 βαθμούς ΑΕΚ και Ολυμπιακού δεν γίνεται, αφού οι Πειραιώτες δεν κατεβαίνουν έπειτα από σχεδόν ομόφωνη (587-14) απόφαση της ΓΣ που διεξήχθη δύο μέρες πριν, θεωρώντας ότι η ομάδα αδικήθηκε. Ο τίτλος θα καταλήξει στην ΑΕΚ χωρίς αγώνα, στο τελευταίο ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, στο οποίο ο Δομάζος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, ο Δεληκάρης στον Παναθηναϊκό και ο Αντωνιάδης στον Ολυμπιακό.
1983: Πάει στον Παναθηναϊκό ο Πολωνός προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ. Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο το «τριφύλλι» θα κερδίσει το νταμπλ.
2004: Η Εθνική μας αποσπά ισοπαλία 1-1 από την Ισπανία και κάνει βήμα πρόκρισης για τους «8» του Γιούρο. Τα γκολ σημειώνουν οι Μοριέντες (28’) και Χαριστέας (66’).
2012: Η Ελλάδα προκρίνεται στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, καθώς επικρατεί 1-0 της Ρωσίας στη Βαρσοβία και κατακτά τη δεύτερη θέση του Α’ ομίλου.
2014: Ο Μίχαελ Σουμάχερ βγαίνει από το κώμα μετά από 170 ημέρες, παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ και μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο του Βο που βρίσκεται στη Λωζάνη.