Ο… πιονιέρος των άστρων

Στις 13 Ιουνίου του 1983 το Pioneer 10 πέρασε την τροχιά του Ποσειδώνα, για να γίνει έτσι το πρώτο αντικείμενο που ξεφεύγει από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος!

Ο… πιονιέρος των άστρων

Ποιος να το πίστευε ότι ένα από τα πρώτα σκάφη που εκτοξεύθηκε στο διάστημα το μακρινό 1972 θα γινόταν το πρώτο κατασκευασμένο από άνθρωπο αντικείμενο που θα εγκατέλειπε το ηλιακό μας σύστημα περίπου 11 χρόνια αργότερα; Κι όμως, αυτή έμελλε να είναι η πορεία του Pioneer 10, του πρώτου διαστημικού σκάφους που ταξίδεψε πέρα από τη Ζώνη των Αστεροειδών και εξερεύνησε από κοντά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, τον Δία! Αυτός ο διαστημικός… πιονιέρος εκτοξεύθηκε στις 2 Μαρτίου 1972 από το συγκρότημα εκτοξεύσεων 36 του ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ, εφοδιασμένος με τουλάχιστον 11 διαφορετικά εξειδικευμένα όργανα, προκειμένου να μελετήσει, μεταξύ άλλων, τη Ζώνη των Αστεροειδών, την ατμόσφαιρα του Δία και των δορυφόρων του, τον ηλιακό άνεμο, τις κοσμικές ακτίνες και τα όρια του ηλιακού συστήματος.

Τον Δεκέμβριο του 1973 το σκάφος Pioneer 10 έστειλε στη Γη περίπου 500 φωτογραφίες από τον Δία και τους δορυφόρους του, ενώ μια δεκαετία αργότερα έγραψε ιστορία: στις 13 Ιουνίου του 1983 το σκάφος πέρασε την τροχιά του Ποσειδώνα, για να γίνει έτσι το πρώτο αντικείμενο που ξεφεύγει από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος! Το ίδιο έμελλε να κάνουν αργότερα και τα σκάφη Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2 και New Horizons, ωστόσο το Pioneer 10 ήταν πρωτοπόρο! Η τελευταία ραδιοεπικοινωνία με το ιστορικό σκάφος έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 2003, ενώ η έσχατη -αποτυχημένη- απόπειρα επικοινωνίας από τη Γη έγινε στις 4 Μαρτίου του 2006. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν το 2010, το Pioneer 10 βρισκόταν σε απόσταση τουλάχιστον 100 αστρονομικών μονάδων μακριά (1 αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου), συνεχίζοντας το ταξίδι του στο άγνωστο με ταχύτητα 12,51 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, που αντιστοιχεί στο 0,000041% της ταχύτητας του φωτός…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1381: Η πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην αγγλική Ιστορία είναι γεγονός: ο Γουότ Τάιλερ ηγείται της «Εξέγερσης των Χωρικών» στην Αγγλία, απαιτώντας λιγότερους φόρους από τον βασιλιά Ριχάρδο Β’.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λαλά στην ορεινή Ηλεία. Πρόκειται για μία από τις πρώτες νικηφόρες μάχες των επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο.

1863: Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Χριστιανός αναγορεύεται βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.

1956: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικάει 4-3 τη Ρεμς στο Παρίσι, κατακτώντας το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ).

1968: Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης, στη συμβολή των Λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.

1977: Πεθαίνει ο Γεώργιος Κοτζιάς, σπουδαίος επιστήμονας και ερευνητής της νευροφυσιολογίας. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ και έγινε διεθνώς γνωστός με την ανακάλυψη του φαρμάκου «L-Dopa» κατά της ασθένειας του Πάρκινσον.

2004: Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο με λαμπαδηδρόμους τον Ρονάλντο και τον Πελέ. Η εικόνα με τον Πελέ να κλαίει κρατώντας τη δάδα «παίζει» για πολλές μέρες στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

2014: Πεθαίνει ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και μετέπειτα αντιδήμαρχος Αθηνών και βουλευτής Άρης Σταθάκης.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110