O θάνατος του Ρόμπερτ Κένεντι

Στις 6 Ιουνίου 1968 ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο μικρός αδελφός του Τζον Κένεντι, άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας πέσει θύμα δολοφονίας.

O θάνατος του Ρόμπερτ Κένεντι

Μία από τις «μαύρες» μέρες στην Ιστορία του αμερικανικού έθνους ξημέρωσε την 6η Ιουνίου του 1968, καθώς ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο μικρός αδελφός του Τζον Κένεντι, άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας πέσει θύμα δολοφονίας. Την αμέσως προηγούμενη μέρα ο 42χρονος Κένεντι είχε κερδίσει τις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νότιας Ντακότα στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών, οι οποίες τον είχαν φέρει σε θέση οδηγού για την υποψηφιότητα του κόμματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο «Μπόμπι», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, σκόπευε να συνεχίσει το έργο του αδελφού του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, προωθώντας πολιτικές υπέρ της κοινωνικής, ταξικής και φυλετικής ισότητας στη χώρα, ενώ ήταν και γνωστός πολέμιος της βίας. Νωρίτερα στην πολιτική του καριέρα είχε διατελέσει κορυφαίος εισαγγελικός λειτουργός του κράτους για μια τριετία (πριν εκλεγεί γερουσιαστής της Νέας Υόρκης το 1964) όπου έγινε γνωστός για το μαχητικό του πνεύμα και την προσπάθειά του να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.

Μια προσπάθεια που κρίθηκε άκρως επιτυχής, αφού επί των ημερών του καταγράφηκε άνοδος κατά 80% στις καταδίκες ατόμων από τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ, παρόλο που δεν κατόρθωσε να αποδείξει την ενοχή του Τζίμι Χόφα, κατάφερε να αποκαλύψει τις σχέσεις των εργατικών συνδικάτων με τη μαφία. Το έργο του, όμως, δεν επρόκειτο να συνεχιστεί, καθώς μια μέρα νωρίτερα ο 24χρονος Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν, εξοργισμένος για το γεγονός ότι ο Κένεντι είχε πάρει το μέρος του Ισραήλ κατά τον «Πόλεμο των έξι ημερών», τον πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής στον χώρο της κουζίνας του ξενοδοχείου «Ambassador»του Λος Άντζελες, ύστερα από θριαμβευτική ομιλία για τις νίκες σε Καλιφόρνια και Ν. Ντακότα.

Παρά τις εκτενείς προσπάθειες ομάδας νευροχειρουργών να τον σώσουν, ο «Μπόμπι» άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα, 6 Ιουνίου, σχεδόν 26 ώρες μετά τους πυροβολισμούς. Ήταν ο τέταρτος Κένεντι που προστέθηκε στη λίστα πρόωρων θανάτων της οικογένειας, ένα γεγονός που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «η κατάρα των Κένεντι»…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

552: Ο στρατός του Βυζαντίου, υπό τον στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί το όραμα της αποκατάστασης της αυτοκρατορίας στην παλιά της έκταση.

1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο τζιν παντελόνι.

1875: Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929 για το αριστούργημά του «Το μαγικό βουνό» (1924).

1931: Γεννιέται η σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, αυτήν τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα, στο αυτοκίνητο.

1944: Η απόβαση της Νορμανδίας, γνωστή και ως «D-Day». Ο στρατός των Συμμάχων αποβιβάζεται στη Νορμανδία και αρχίζει μια μεγάλη επίθεση, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1961: Πεθαίνει ο Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Καρλ Γκούσταφ Γιουνγκ, εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας.

1965: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «(I can’t get no) Satisfaction».

1971: Εκτοξεύεται στο διάστημα ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ 11.

1981: Στο Μπιχάρ της Ινδίας σκοτώνονται 800 άνθρωποι, στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου.

1984: O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι παζλ «Τέτρις». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1987: Η Στέφι Γκραφ, εννέα μέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Ρολάν Γκαρός με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-4, 4-6, 8-6.

1991: Οκτώ νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες, μετά τη νίκη της Κόλο Κόλο επί της Ολίμπια της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο.

1999: Ολοκληρώνεται το Ευρωμπάσκετ γυναικών που διεξάγεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Η Πολωνία ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό τη Γαλλία με 59-56.