Δύο χρόνια χωρίς τον Ξενίδη

Πρόπερσι, σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών ο Γιώργος Ξενίδης. Ο αδόκητος χαμός τού καθ’ όλα συμπαθούς πρώην ποδοσφαιριστή ήρθε από ανακοπή καρδιάς.

Δύο χρόνια χωρίς τον Ξενίδη

Το «παρών» στην κηδεία του, που έγινε στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έδωσαν συγγενείς, φίλοι και πολλοί παλιοί συμπαίκτες ή αντίπαλοι, προπονητές και πλήθος από τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

O Γιώργος Ξενίδης αγωνιζόταν ως αμυντικός. Είχε αγωνιστεί το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στον Ηρακλή, όπου ανέλαβε το φθινόπωρο του 2011 το ποδοσφαιρικό τμήμα ως υπεύθυνος.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 6 Δεκεμβρίου του 1974 και ξεκίνησε την καριέρα του από τους ερασιτέχνες του Ηρακλή, για να προωθηθεί στην επαγγελματική ομάδα το καλοκαίρι του 1994. Στον «γηραιό» παρέμεινε επί δεκαετία, με μια μικρή διακοπή για ένα εξάμηνο το 2002, όταν και αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας, για να επιστρέψει τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στον Ηρακλή.

Το 2004 άφησε το ελληνικό πρωτάθλημα για να αγωνιστεί στην Κύπρο με τα χρώματα της Ανόρθωσης. Κατά τη διετή του παρουσία στην κυπριακή ομάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2005 καθώς και την ιστορική πρόκριση επί της τουρκικής Τραμπζονσπόρ στο πλαίσιο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2005-06.

Το 2006 επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Ιωνικού. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα ξεκίνησε με φιλοδοξίες, διοικητικά προβλήματα και αφαιρέσεις βαθμών την οδήγησαν στον υποβιβασμό. Παρ' όλα αυτά ο Ξενίδης παρέμεινε στον Ιωνικό και αγωνίστηκε και στη Β' Εθνική. Το καλοκαίρι του 2008 έμεινε ελεύθερος από την ομάδα της Νικαίας και από τότε έμεινε χωρίς σύλλογο. Είχε συνολικά 224 συμμετοχές σε επίπεδο Α' Εθνικής (195 με Ηρακλή, 20 με Ιωνικό και 9 με ΑΕΚ) και έχει σημειώσει 20 τέρματα.
Τον Δεκέμβριο του 2005 είχε προσπαθήσει μαζί με τον Βασίλη Μπορμπόκη να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

ME MIA MATIA...
1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.
1941: Οι ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του σε αντίποινα για τη δολοφονία 25 Γερμανών στρατιωτών.
1967: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ, με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
1972: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ. στην Μπρατισλάβα με επίδοση 10’’ με χρονόμετρο χειρός. Με την επίδοσή του αυτή ο «φτερωτός γιατρός» ισοφαρίζει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αγωνίσματος.
1975: Ο Πελέ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τη νεοϋορκέζικη ομάδα Κόσμος έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα ακολουθήσουν οι Κινάλια, Κρόιφ και Μπεκενμπάουερ, ενώ ο Τζορτζ Μπεστ θα μετακομίσει στο Λος Άντζελες, όπου θα παίξει με την ομάδα των Αζτέκων.
1994: Στην Ινδονησία 150 είναι οι νεκροί από τσουνάμι, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώνεται στην Ανατολική Ιάβα.
1998: Ένα τρένο υπερύψηλης ταχύτητας Ιντερσίτι Εξπρές, το ICE 884, εκτροχιάζεται στην πόλη Έσεντε της Γερμανίας, με συνέπεια τον θάνατο 101 ατόμων. Από τον εκτροχιασμό κάποια βαγόνια προσκρούουν σε μια γέφυρα με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της. Είναι το χειρότερο δυστύχημα με τρένα υψηλής ταχύτητας μέχρι και σήμερα.
2017: Τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και 48 τραυματίστηκαν από τρεις Ισλαμιστές φονταμενταλιστές.