Βασίλης Σπανούλης: Το καλάθι της δεκαετίας!

Σαν σήμερα, στις 30 Μαΐου 2016, ο Βασίλης Σπανούλης ευστοχεί σε τρίποντο υπό το βλέμμα του Δημήτρη Διαμαντίδη για το 81-82 επί του Παναθηναϊκού, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το 12ο του πρωτάθλημα Ελλάδος!

Βασίλης Σπανούλης: Το καλάθι της δεκαετίας!

Στις 30 Μαΐου του 2016, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ ένας από τους αγώνες που σημάδεψαν την Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ αλλά και την καριέρα ενός από τους σπουδαιότερους αθλητές της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Ήταν το τέταρτο ματς της σειράς των τελικών της Α1 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται 2-1 στις νίκες και να χρειάζονται το διπλό προκειμένου να εξασφαλίσουν το δεύτερο σερί πρωτάθλημά τους και τρίτο στις τελευταίες πέντε σεζόν.

Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός ότι χρειάστηκαν 50 λεπτά προκειμένου να προκύψει νικητής. Βλέπετε, με το σκορ 71-68 υπέρ των «πρασίνων», ο Βαγγέλης Μάντζαρης (ύστερα από άστοχη βολή του Ντάνιελ Χάκετ και επιθετικό ριμπάουντ του ίδιου) με τρίποντο στην εκπνοή έκανε το 71-71 στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί οι δύο ομάδες -με Αργύρη Πεδουλάκη και Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο- πήγαιναν πόντο πόντο, έως ότου ήρθε η στιγμή που έκρινε τα πάντα στα τελευταία δευτερόλεπτα, με πρωταγωνιστές δύο από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές που πάτησαν ποτέ στο παρκέ: τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού φυσικά ανέλαβε την τελευταία επίθεση, σουτάροντας πάνω από το τεντωμένο χέρι του Διαμαντίδη που έπαιξε άμυνα, στο τελευταίο μάλιστα παιχνίδι της καριέρας του.

Με 1,9 δευτερόλεπτο να απομένει, η μπάλα κατέληξε στο «πράσινο» καλάθι, το σκορ έγινε 81-82, το γήπεδο σίγησε, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αστόχησε σε σουτ απελπισίας πίσω από το κέντρο, ο Σπανούλης πανηγύρισε υπό το αποσβολωμένο βλέμμα όλων στο ΟΑΚΑ -συμπεριλαμβανομένου και του Θανάση Γιαννακόπουλου- και έπειτα έφυγε τρέχοντας μαζί με τους συμπαίκτες του στη φυσούνα. Ο Ολυμπιακός ήταν ξανά πρωταθλητής, για 12η φορά στην Ιστορία του!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1381: Έναρξη της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία.

1416: Η Σύνοδος της Κωνσταντίας, η οποία συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Σιγισμόνδο, υποστηρικτή του Αντίπαπα Ιωάννη ΚΓ', εκτελεί στην πυρά τον Ιερώνυμο της Πράγας ως αιρετικό.

1431: Στο πλαίσιο του Εκατονταετούς Πολέμου, η 19χρονη Ιωάννα της Λωραίνης καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους στη Ρουέν της Γαλλίας.

1814: Υπογράφεται η συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τα γαλλικά σύνορα επιστρέφουν στην έκταση που είχαν το 1792. Ο Ναπολέων Α' της Γαλλίας εξορίζεται στην Έλβα.

1826: Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο Μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης.

1897: Διοργανώνονται από τον Πανελλήνιο οι πρώτοι αγώνες που περιλαμβάνουν στίβο, πάλη, ξιφασκία και άρση βαρών στο γυμναστήριο του Φωκιανού στο Ζάππειο.

1909: Γεννιέται στο Σικάγο ο Μπένι Γκούντμαν, ο πασίγνωστος Αμερικανός κλαρινετίστας, επονομαζόμενος και «βασιλιάς του σουίνγκ».

1911: Ολοκληρώνεται το πρώτο Ράλι Ιντιανάπολις 500, με πρώτο νικητή τον Ρέι Χαρούν.

1913: Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, δίνοντας τέλος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

1937: Η αστυνομία του Σικάγου πυροβολεί και σκοτώνει 10 διαδηλωτές εργάτες.

1941: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, δύο νεαροί φοιτητές, αφαιρούν τη γερμανική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και αναρτούν την ελληνική, ως ένδειξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή.

1941: Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς.

1960: Πεθαίνει ο Ρώσος συγγραφέας Μπoρίς Παστερνάκ, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε τιμηθεί με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

1969: Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

1977: Φεύγει από τη ζωή ο Έλληνας λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας, έχοντας μεταφράσει στη γλώσσα μας όλα τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1980: Γεννιέται ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Στίβεν Τζέραρντ, «σημαία» της Λίβερπουλ, με την οποία αγωνίστηκε από το 1987 (όταν πήγε στα τμήματα υποδομής της ομάδας) έως τις 24 Μαΐου του 2015.

1990: Γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, και διαρκεί 5,5 ώρες.

1998: Η Κατερίνα Θάνου σπάει το φράγμα των 11 δευτερολέπτων στα 100 μ., στα 14α Βαρδινογιάννεια, τερματίζοντας σε χρόνο 10.99.

2011: Ο 29χρονος Κορεάτης ποδοσφαιριστής Τζέονγκ Τζουνγκ-Κουάν βρίσκεται κρεμασμένος σε ξενοδοχείο της Σεούλ λίγες ώρες αφότου κλήθηκε από τον εισαγγελέα για συμμετοχή του σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Είχε αφήσει ένα σημείωμα που ανέφερε: «Αισθάνομαι ντροπή, είμαι μέλος του κυκλώματος στησίματος αγώνων».