Η δολοφονία του εφοπλιστή Περατικού

Ήταν 28 Μαΐου του 1997 όταν ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της «17Ν» με το ίδιο όπλο (45άρι) με το οποίο η οργάνωση είχε σκοτώσει άλλους δέκα ανθρώπους.

Η δολοφονία του εφοπλιστή Περατικού

Ο 42χρονος εφοπλιστής ήταν το ενδέκατο θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αμέσως μετά την επίθεση, που έγινε έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά, οι δύο ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς την οδό Φιλελλήνων, όπου τους περίμενε παρκαρισμένο ένα φορτηγάκι, μάρκας Μιτσουμπίσι, μέσα στο οποίο βρισκόταν ο συνεργός τους. Το αυτοκίνητο δεν έπαιρνε μπροστά. Οι φωνές που ακούστηκαν στην περιοχή κινητοποίησαν τον φύλακα του Τμήματος Μεταγωγών, Θ. Αβδούλο, ο οποίος πλησίασε τους τρεις αγνώστους και τους φώναξε να παραδοθούν. Εκείνοι βγήκαν από το φορτηγάκι και με ηρεμία πυροβόλησαν με το 38άρι εναντίον του για εκφοβισμό και διέφυγαν με ταξί.

Ο 42χρονος εφοπλιστής μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο Περατικός ήταν ο άνθρωπος που έφερε την αποκλειστική ευθύνη εκπροσώπησης των μετόχων στη διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία ο Όμιλος αγόρασε το 1992 και ανακοίνωσε το κλείσιμό τους τον Αύγουστο του 1995.

Έπειτα από δική του επιθυμία, η φρούρηση που ο ίδιος είχε αναθέσει σε ιδιωτικούς φρουρούς είχε διακοπεί λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του. Η ζωή του εφοπλιστή είχε απειληθεί από το 1992 και για τον λόγο αυτόν είχε πάρει άδεια οπλοφορίας. Η «17Ν», αν και δεν τον είχε κατονομάσει, είχε κάνει έμμεσες αναφορές στο πρόσωπό του σε τρεις προκηρύξεις της.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
585 π.Χ.:
Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.
1871: Συντρίβεται η Κομμούνα των Παρισίων.
1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αφού είχε κλείσει στις 31 Ιουλίου λόγω του πολέμου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει και πάλι για τις συναλλαγές ομολόγων.
1952: Ψηφίζεται από τη Βουλή νόμος για την παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες.
1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.
1967: Τερματίζεται η δίκη των 41 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώνονται.
1969: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης Μίλαν - Άγιαξ 4-1. Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά του β’ ημιχρόνου μόνο, από την ΕΡΤ και παρθενική του Γιάννη Διακογιάννη.
2000: Ο 24χρονος Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.737 βαθμούς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στη Βρέμη.
2000: Ολοκληρώνεται το 21ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που κατακτά το πρωτάθλημα έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές στην ίδια αγωνιστική περίοδο. Τα 42 γκολ που σημειώθηκαν στην τελευταία αγωνιστική ισοφαρίζουν το ρεκόρ της 10ης αγωνιστικής το 1997-98, ενώ τα 885 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Ρεκόρ συγκομιδής στα χρόνια ύπαρξης της Α’ Εθνικής αποτελούν οι 30 νίκες του Ολυμπιακού, όπως και ρεκόρ στα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι οι 92 βαθμοί που συγκέντρωσε η ομάδα του Πειραιά και τα 92 γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟ.
2002: Έπειτα από 25 χρόνια, ο τραγουδιστής Έλτον Τζον παραιτείται από πρόεδρος της Γουότφορντ, της ομάδας την οποία ανέλαβε όταν ήταν στη Δ' Κατηγορία της Αγγλίας.
2009: Οι AC/DC επισκέπτονται για πρώτη και μοναδική φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους υπό τον τίτλο «Black Ice Tour». Η συναυλία τους γίνεται στο κατάμεστο από κόσμο Ολυμπιακό Στάδιο.
2017: Με νίκη στο «Ολίμπικο» ολοκληρώνει τους αγώνες της στο πρωτάθλημα της Ιταλίας η Ρόμα επικρατώντας στην 38η μέρα της διοργάνωσης 3-2 της Τζένοα. Με τη Ρόμα ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο περνάει ο 40χρονος αρχηγός Φραντσέσκο Τότι, στον τελευταίο αγώνα της 25χρονης καριέρας του, και αποθεώνεται από τους φιλάθλους.