Η διαδήλωση των καπνεργατών που πνίγηκε στο αίμα στη Θεσσαλονίκη
Στις 9 Μαΐου 1936, οι εργατικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη γιγαντώνονται. 12 νεκροί και πάνω από 280 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της αιματηρής καταστολής από τη Χωροφυλακή.
Τον Μάιο του 1936 οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών στην Ελλάδα είχαν φτάσει στην κορύφωσή τους, ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που είχε ακολουθήσει το παγκόσμιο κραχ του 1929 και τις στάσεις πληρωμών στη χώρα το 1932.
Στη Θεσσαλονίκη οι καπνεργάτες είχαν κατέβει σε απεργία διαρκείας από τις 29 Απριλίου, διεκδικώντας αύξηση του ημερομισθίου από 75 σε 135 δραχμές, κατ’ εφαρμογή συμφωνίας του 1924, που ωστόσο παραβίαζαν οι καπνέμποροι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ανεργία που μάστιζε τον κλάδο.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Στις 9 Μαΐου, σαν σήμερα, το απεργιακό μέτωπο στη συμπρωτεύουσα διευρύνεται, καθώς κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο οι αρτεργάτες, οι βιομηχανικοί εργάτες και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, την ώρα που τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης πλημμυρίζουν από διαδηλωτές που σκοπεύουν να κατευθυνθούν προς το Διοικητήριο, όπου εδρεύει η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος (σημερινό υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης).
Πολύ σύντομα όμως η Χωροφυλακή χάνει τον έλεγχο της κατάστασης και ανοίγει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ο τραγικός απολογισμός αναφέρει 12 νεκρούς και 280 τραυματίες. Η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ (ακολούθησε η κήρυξη της δικτατορίας στις 4 Αυγούστου του ίδιου έτους), διέταξε τον στρατό να προστατέψει τους χωροφύλακες που κινδύνευαν με λιντσάρισμα από τα πλήθη των απεργών εργατών και να απαγορέψει κάθε μορφής διαδήλωση.
Την επομένη, 10 Μαΐου, έγιναν οι κηδείες των νεκρών διαδηλωτών και στις 12 Μαΐου η απεργία έλαβε τέλος, αφού έγιναν αποδεκτά σχεδόν όλα τα αιτήματα των καπνεργατών. Επίσης, η κυβέρνηση Μεταξά διαβεβαίωσε ότι θα συλλάβει και θα τιμωρήσει αναλόγως τους υπευθύνους της πρωτοφανούς αιματοχυσίας. Ωστόσο, ποτέ δεν τήρησε την υπόσχεσή της…
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1805: Πεθαίνει ο Γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φρίντριχ Σίλερ.
1877: Σεισμός μεγέθους 8,5 Ρίχτερ στα ανοιχτά των ακτών του Περού σκοτώνει 2.541 άτομα.
1927: Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
1936: Η Ιταλία προσαρτά επισήμως την Αιθιοπία μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα στις 5 Μαΐου.
1950: Ο Γαλλολουξεμβούργιος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων. Η γνωστή ως «Διακήρυξη Σουμάν» θεωρείται η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1955: Η Δυτική Γερμανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.
1956: Συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου στην Αθήνα καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται, ενώ 265 άτομα τραυματίζονται.
1965: Σταματάει μετά από 1.088 λεπτά το σερί του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Τάκη Οικονομόπουλου. Το «πουλί» είχε καταφέρει να κρατήσει την εστία του απαραβίαστη από τις 17 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.
1968: Δολοφονείται, μετά από βασανιστήρια από όργανα της Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου στη συμπρωτεύουσα, Γιώργος Τσαρουχάς.
1987: Η πτήση 5055 των πολωνικών αερογραμμών της LOT Polish Airlines συντρίβεται μετά την απογείωσή της στη Βαρσοβία. Σκοτώνονται και οι 183 επιβαίνοντες.
1990: Η Σαμπντόρια κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας στον τελικό την Άντερλεχτ στην παράταση 2-0 με δύο γκολ του Τζανλούκα Βιάλι.
2001: Ο αγώνας Χαρτς Οφ Όουκ - Κουμάσι Ασάντι Κοτόκο στην Άκρα της Γκάνας σημαδεύεται από πρωτοφανή επεισόδια που καταλήγουν στον θάνατο 130 φιλάθλων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην Ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου.
2007: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου «Γουέμπλεϊ». Η χωρητικότητα των 90.000 θεατών καθιστά το θρυλικό γήπεδο το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά το «Καμπ Νόου», αλλά και το μεγαλύτερο στον κόσμο με όλες τις θέσεις σκεπαστές.
2009: Πεθαίνει ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών και γνωστότερος Έλληνας καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης.
2016: Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, παρουσιάζει τα πλάνα της ανακαίνισης του «Απόστολος Νικολαΐδης». Το γήπεδο της Λεωφόρου σχεδιάζεται να αποκτήσει διώροφες εξέδρες αυξάνοντας τη χωρητικότητά του σε 20.000 και να κοστίσει συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ.