Ο Χατζηπαναγής στην Εθνική για... μία μόνο εμφάνιση

Σαν σήμερα, στις 6 Μαΐου του 1976, για πρώτη και τελευταία φορά ο Βασίλης Χατζηπαναγής φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας στον φιλικό αγώνα με την Πολωνία.

Ο Χατζηπαναγής στην Εθνική για... μία μόνο εμφάνιση

Ο Αλκέτας Παναγούλιας εντυπωσιάστηκε από τις πρώτες εμφανίσεις του ομογενούς στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και τον κάλεσε στην Εθνική για τη φιλική αναμέτρηση με την Πολωνία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο και κατέγραψε ορισμένες περίτεχνες ενέργειες, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί ουσιαστικός, απόρροια της απειρίας και του δικαιολογημένου άγχους.

«Όταν προσαρμοστώ με το παιχνίδι των συμπαικτών μου, τότε θα ανέβει η απόδοσή μου περισσότερο» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη λήξη του φιλικού αγώνα. Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, ο οποίος επτά μήνες αργότερα θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και θα τον οδηγούσε στο νταμπλ, έμεινε εντυπωσιασμένος τόσο από τον «Βάσια» όσο και από τους Μάικ Γαλάκο, Μίμη Παπαϊωάννου, Βασίλη Κωνσταντίνου, Άνθιμο Καψή.

Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε 1-0 με ένα υπέροχο σουτ ενός άλλου θρύλου βορειοελλαδίτικης ομάδας, του Γιώργου Κούδα, στο 23ο λεπτό. Η ενδεκάδα της Εθνικής σε εκείνο το παιχνίδι: Κωνσταντίνου, Κυράστας (46’ Ιωσηφίδης), Καψής, Φοιρός, Πάλλας, Σαράφης (74’ Αναστασιάδης), Κούδας, Δαβουρλής, Χατζηπαναγής, Γαλάκος (62’ Αποστολίδης), Παπαϊωάννου.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πόνταρε πολλά στον ομογενή «ζογκλέρ» του Ηρακλή ενόψει της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978, όμως λίγο αργότερα η ΦΙΦΑ ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι ο παίκτης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Ο «Βάσια» είχε αποκτήσει και τη σοβιετική υπηκοότητα προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής με τα χρώματα της Παχτακόρ, γεγονός που περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την πικρία του για το γεγονός ότι δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το αριστερό παρελθόν της οικογένειάς του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής έπαιξε μόνο σε, προς τιμήν του, φιλική αναμέτρηση με την Γκάνα στις 14 Δεκεμβρίου 1999 στο Καυτανζόγλειο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1889: Οι «Καραβανάδες» (η συντηρητική παράταξη της Κρήτης) με ψήφισμά τους ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (Επανάσταση του 1889).
1968: Η πιο βίαιη μέρα του «Γαλλικού Μάη», με επίκεντρο το Καρτιέ Λατέν («Ματωμένη Δευτέρα»). Συγκρούσεις σώμα με σώμα των χιλιάδων φοιτητών που διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των συντρόφων τους και της αστυνομίας. 945 τραυματίες, από τους οποίους 345 αστυνομικοί, και 422 συλλήψεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα στο πλευρό των φοιτητών.
1970: Απεργία πείνας μίας εβδομάδας αρχίζει ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για τη μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
1976: Σχεδόν χίλιοι νεκροί από σεισμό στη βορειοανατολική Ιταλία.
1980: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το προολυμπιακό τουρνουά.
1984: Ο Καρλ Λιούις σπάει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στα 100 μ. με 9.99 στο Χιούστον.
1994: Εγκαινιάζεται το τούνελ της Μάγχης.
1998: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός στην Ιστορία του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο, Ίντερ - Λάτσιο (3-0), στο Παρίσι.
2009: Στον τρίτο αγώνα των πλέι οφ ο Παναθηναϊκός νικά τον Ολυμπιακό με 3-0 και κατακτά το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών στο βόλεϊ. Στην απονομή 10 παίκτριες της ομάδας και ο προπονητής Τάκης Φλώρος εμφανίζονται με μπλουζάκια με σεξουαλικό υπονοούμενο! Οι παίκτριες που τα φορούν θα τιμωρηθούν με μία αγωνιστική και την επόμενη σεζόν στον πρώτο αγώνα, στις 17/10/2009 που συμπτωματικά είναι πάλι εναντίον του Ολυμπιακού, δεν θα αγωνιστούν και η ομάδα θα χάσει 3-0, αφού θα κατεβάσει σύνθεση με κορασίδες.
2010: Με 172 ψήφους υπέρ και 121 κατά υπερψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία την Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή υπερψήφισε το νομοσχέδιο.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110