Δώδεκα χρόνια από τον τελικό των τελικών: Όταν ο Ολυμπιακός... ξέρανε την ΑΕΚ! (vid)

Πέρασαν 12 χρόνια (2/5/2009) από τον πιο συναρπαστικό τελικό Κυπέλλου, στον οποίο ο Ολυμπιακός πήρε το τρόπαιο με αντίπαλο την ΑΕΚ στα πέναλτι, με το σκορ της κανονικής διάρκειας να γράφει 4-4.

Δώδεκα χρόνια από τον τελικό των τελικών: Όταν ο Ολυμπιακός... ξέρανε την ΑΕΚ! (vid)

Χαρακτηρίζεται δικαιολογημένα ως ο καλύτερος και πιο συναρπαστικός Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ στις 2 Μαΐου 2009. Οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν με 2-0 με τα γκολ του Μπλάνκο πριν συμπληρωθεί το πρώτο 10λεπτο. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως απάντησαν, ισοφαρίζοντας (2-2) με τα τέρματα των Ντουντού και Ντάρμπισιρ.

Το παιχνίδι στη συνέχεια είχε εξέλιξη... θρίλερ. Ο Σκόκο στο 90' διαμορφώνει το 3-2 και η «Ένωση» είναι... αγκαλιά με το τρόπαιο. Οι Πειραιώτες όμως δεν το έβαλαν κάτω. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, στην τελευταία φάση ουσιαστικά του αγώνα, ο Τοροσίδης βγάζει βαθιά σέντρα, ο Άντζας πιάνει την πρώτη κεφαλιά, με τον Ντάρμπισιρ στη συνέχεια να κάνει το άλμα της ζωής του, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα!

Στον έξτρα χρόνο της παράτασης ο Γκαλέτι με υπέροχη προσπάθεια θα δώσει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό (3-2), αλλά θα αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα, καθώς έβγαλε τη φανέλα του στους πανηγυρισμούς. Το ματς όμως δεν έχει τελειώσει και η ΑΕΚ με νέο τέρμα του Σκόκο θα «γράψει» το 4-4 και η λύση θα είναι τα πέναλτι.

Ο Ολυμπιακός εκεί θα κατακτήσει το τρόπαιο, επικρατώντας με το εντυπωσιακό σκορ 15-14, με τις δύο ομάδες να εκτελούν σουτ για αρκετή ώρα, όντας εντυπωσιακά εύστοχες. Το κύπελλο θα έρθει σε «ερυθρόλευκα» χέρια με το γκολ που σημείωσε ο τερματοφύλακας των Πειραιωτών, Αντώνης Νικοπολίδης. Αυτό ήταν και το τελευταίο ματς στη λαμπρή καριέρα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυριάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 96' Όσκαρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο.

ME MIA MATIA...
1893: Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.
1906: Τελετή λήξης των Μεσοολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1941: Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός.
1966: Ο σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).
1977: Απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1982: Πόλεμος των Φώκλαντ: Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό Στρατηγός Μπελγκράνο.
1998: Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1999: Η εκκλησία της Σκωτίας αναγκάζεται να μεταφέρει δύο ώρες νωρίτερα τις απογευματινές λειτουργίες για να μην συμπίπτουν με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Sky Sports
2010: Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνει νέα σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ημέρα, το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το μνημόνιο προβλέπει ελέγχους της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.
2001: Αυτοκτονεί σε ηλικία 55 ετών ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της Siena και της Εθνικής Ιταλίας Enrico Bovone
2000: Ο πιλότος της Φόρμουλα 1 David Coulthard γλιτώνει από βέβαιο θάνατο όταν το ιδιωτικό τζετ στο οποίο επιβαίνει παρουσιάζει μηχανική βλάβη, πέφτει στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία και πιάνει φωτιά