Η πιο διάσημη πορεία για τη Δημοκρατία

Σαν σήμερα, την 21η Απριλίου του 1963, τέσσερα χρόνια ακριβώς πριν από το πραξικόπημα, ο βαλκανιονίκης βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, κρατώντας ένα πανό με το σήμα της ειρήνης, ξεκινάει από τον Μαραθώνα στην πρώτη Πορεία Ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται.

Η πιο διάσημη πορεία για τη Δημοκρατία

Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Λαμπράκης, προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, με την προσωπικότητα και τη δράση του, παραμένει έως σήμερα ένα σύμβολο της δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης. Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ’ όλα υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας και της ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση αλλά και διεθνή κατακραυγή.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
753 π.Χ.: Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη, σύμφωνα με την παράδοση.
1930: Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.
1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.
1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
1972: Κατά την επέτειο του πραξικοπήματος εκδηλώνεται καθιστική διαδήλωση στην Αθήνα από 100 φοιτητές, την οποία ακολούθησαν συλλήψεις.
1987: Αποκαλύπτεται κατάχρηση 480 εκατομμυρίων δραχμών στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη. Ο διευθυντής και πρόεδρος του Πανιωνίου, Μιχάλης Σταματελάτος, τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα καταλήξει στη φυλακή, παρά τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των φιλάθλων της ομάδας.
1989: Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1990: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.
1996: Η κεντροαριστερή συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός ο Ρομάνο Πρόντι.
2001: «Δολοφονικό» μαρκάρισμα του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν, στον Άλφι Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Κιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το έκανε για εκδίκηση, θα τιμωρηθεί με πέντε αγωνιστικές και πρόστιμο-ρεκόρ 150.000 λιρών για δυσφήμιση του αθλήματος.
2004: Πεθαίνει απρόσμενα σε ηλικία 52 ετών ο Νίκος Κανελλάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός.

2010: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο έβδομος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), από το 1980 έως το 2001, πεθαίνει από καρδιά στο νοσοκομείο «Quiron» της Βαρκελώνης σε ηλικία 90 ετών.

2020: Η Eυρωλίγκα ανακοινώνει ότι ο φόργουορντ του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, είναι μέλος της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας 2010-2020, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία κόσμου, παικτών, προπονητών και μίντια. Ο Πρίντεζης γίνεται ο δεύτερος Έλληνας που κερδίζει αυτήν τη διάκριση, μετά τον Δημήτρη Διαμαντίδη.