Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (7 Απριλίου 2005) από τον θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του.

Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου («σερ Μπιθί» τον είχε αποκαλέσει σε ένα χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς) με τη δωρική φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ο καταλύτης για να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου και του Λειβαδίτη στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας.
Οι ερμηνείες του στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Επιτάφιος» («Πού πέταξε τ’ αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες»), «Ρωμιοσύνη» («Θα σημάνουν οι καμπάνες») σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον εστί» («Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Ένα το χελιδόνι») σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι και θεωρούνται αξεπέραστες.

Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι («Είμ’ αητός χωρίς φτερά», «Πάει ο καιρός», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Μίλησέ μου» κ.ά.) και με συνθέτες όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος («Άπονη ζωή», «Άσπρη μέρα και για μας»), Απόστολος Καλδάρας, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Δήμος Μούτσης, Άκης Πάνου κ.ά.

Τον Ιανουάριο του 2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Τιμώντας τον λαϊκό βάρδο, ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε δηλώσει ότι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν «ένας σπουδαίος μουσικός που εξέφρασε τη δυστυχία και την ευτυχία, τον πόνο και τα βάσανα του ελληνικού λαού».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία». Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, έγινε επίσης τραγουδιστής.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1896: Ο Λεωνίδας Πύργος ανακηρύσσεται ο πρώτος Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης στην Ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο ξίφος ασκήσεων διδασκάλων νικώντας τον Γάλλο Περονέ στο ειδικά διαμορφωμένο Ζάππειο. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μιλτιάδης Γούσκος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση 11,03 μ., πίσω από τον Αμερικανό Μπομπ Γκάρετ (11,22 μ.).
1906: Εκρήγνυται ο Βεζούβιος και καταστρέφει τη Νάπολη.
1825: Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Κρεμμύδι Μεσσηνίας.
1929: Η Β’ Ιταλίας επικρατεί 4-1 της Ελλάδας σε φιλικό παιχνίδι που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ΕΠΟ το θεωρεί ως τον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής.
1943: Ο Ιωάννης Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας στην εγκάθετη κυβέρνηση των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων.
1947: Ο Χένρι Φορντ, ιδρυτής της Ford Motor Company το 1903, πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών. Ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν γραμμή μαζικής κατασκευής στην παραγωγή σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
1948: Ιδρύεται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
1968: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής αγώνων αυτοκινήτου Τζιμ Κλαρκ σκοτώνεται κατά τη διάρκεια αγώνα της Φόρμουλα 2 στο Χοκενχάιμ.
1992: Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης, δήμαρχος Αθηναίων και πρώην αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού στο ύψος και στο δέκαθλο, από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
1999: Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό.
2001: Ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Φερεντσβάρος (9-7) στη Βουδαπέστη και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα υδατοσφαίρισης που προκρίνεται στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ στο Ντουμπρόβνικ.

2017: Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη με φορτηγό να παρασέρνει πολίτες. Ο δράστης ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Σέρβος προπονητής Ράντομιρ Άντιτς, ο μοναδικός τεχνικός στην Ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που βρέθηκε στον πάγκο και των τριών μεγάλων, ήτοι Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.