H σφαγή της Κλεισούρας
Στις 5 Απριλίου 1944 οι γερμανικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Καρλ Σίμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκεντρώνουν και εκτελούν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.
Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τις θύρες τους, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν όσους απέμειναν. Συνολικά σκοτώθηκαν 270 κάτοικοι, ενώ περίπου 35, κυρίως γυναικόπαιδα, γλίτωσαν από το εκτελεστικό απόσπασμα την τελευταία στιγμή, όταν ο δάσκαλος του χωριού προέτρεψε τη μαθήτρια του τότε ρουμάνικου σχολείου Ευδοξία Γκίκαρνα, το γένος Φαρσαλιώτη, 8 ετών, να απαγγείλει ένα ρουμάνικο τραγούδι. Στη θηριωδία συμμετείχαν και Βούλγαροι που ήταν στη γερμανική πολιτοφυλακή, με αρχηγό τον Άντον Κάλτσεφ.
Ο "σφαγέας" Σίμερς
Προηγουμένως αντάρτες του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στην περιοχή, με αρχηγό τον Σιατιστινό Αλέξη Ρόσιο (Καπετάν Υψηλάντη), είχαν επιτεθεί σε γερμανική στρατιωτική φάλαγγα στη θέση Νταούλι και είχαν σκοτώσει τρεις προπομπούς στρατιώτες μοτοσικλετιστές. Οι άνδρες κάτοικοι, φοβούμενοι αντίποινα, είχαν κρυφτεί σε ορεινές περιοχές.
Ο συνταγματάρχης Καρλ Σίμερς κλήθηκε σε απολογία από τη γερμανική διοίκηση για το γεγονός ότι διέταξε τη σφαγή γυναικόπαιδων. Εκεί κατέθεσε πως οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν όλους, επειδή δυνάμεις ανταρτών κρύβονταν και πυροβολούσαν μέσα από το χωριό, οπότε και αθωώθηκε, παρά τις αντιφατικές καταθέσεις των υφισταμένων του. Μετά τον πόλεμο αποδείχθηκε ότι η μαρτυρία του ήταν ψευδής. Ο ίδιος σκοτώθηκε από την ελληνική αντίσταση με έκρηξη και θάφτηκε στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου - Ραπεντόζης.
Το μνημείο των πεσόντων
Την ηρωική κωμόπολη τίμησε, μαζί με τους κατοίκους της, το ελληνικό κράτος με τον Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξεως και επίσης όρισε τον οικισμό ως ιστορική έδρα δήμου σε προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση του «σχεδίου Καποδίστρια» το 1994.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία.
1902: Έναρξη λειτουργίας του τραμ της Πάτρας.
1902: Σημειώνεται η πρώτη τραγωδία σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα Σκωτία - Αγγλία στο «Άιμπροξ Παρκ» της Γλασκώβης, λόγω υπεράριθμων εισιτηρίων, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.
1962: Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.
1965: Δεκαεπτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυματίζονται από νέο ισχυρότατο σεισμό που πλήττει την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη και στην Πάτρα.
1986: Τρία άτομα σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Δυτικού Βερολίνου στη Γερμανία.
2000: Δύο φίλαθλοι της Λιντς σκοτώνονται σε συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Γαλατασαράι.
2007: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη πληρώματος, εξοκείλει ανοιχτά της Σαντορίνης. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται, ο 45χρονος Γάλλος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του, Μοντ.
2014: Η ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού κερδίζει 10-9 στη Φλωρεντία την οικοδέσποινα Φιρέντσε και κατακτά το ΛΕΝ Τρόφι.