Η ΑΕΚ κυπελλούχος Ευρώπης

Στις 4 Απριλίου του 1968, η ΑΕΚ νίκησε τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ.

Η ΑΕΚ κυπελλούχος Ευρώπης

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968, η ΑΕΚ νίκησε τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για το ελληνικό μπάσκετ, σε μία χρονική στιγμή όπου το άθλημα δεν ήταν στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων. Ο αγώνας έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς η Αθήνα δεν διέθετε άξιο λόγου κλειστό, παρά μόνο το ιστορικό γηπεδάκι του Σπόρτιγκ. 80.000 θεατές κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ.

Η ΑΕΚ στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 είχε σπουδαία ομάδα, αμιγώς ελληνική. Με παίκτες όπως ο Μόσχος, ο Ζούπας, ο Αμερικάνος και ο Τρόντζος, υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1966. Το ανοιξιάτικο βράδυ της 4ης Απριλίου 1968 ο «Δικέφαλος» παρατάχθηκε χωρίς τον Γιώργο Μόσχο, που είχε φύγει από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα για τους παίκτες του Νίκου Μήλα. Ο Αμερικάνος με 29 πόντους, ο Τρόντζος με 24 και ο Ζούπας με 12 δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους Τσέχους να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά τους.

Η ομάδα της Πράγας είχε να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις τον τσιμεντένιο αγωνιστικό χώρο του Καλλιμάρμαρου αλλά και τα φλας των φωτορεπόρτερ που τύφλωναν τους παίκτες της σε κάποιες κρίσιμες επιθέσεις, όπως ανέφεραν οι «κακές γλώσσες» της εποχής.

Μαζί με τους 80.000 θεατές τον αγώνα παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια Έλληνες από τα ραδιόφωνά τους, συνεπαρμένοι από τη γλαφυρή περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου. Η τηλεόραση βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα.
Η σύνθεση της ΑΕΚ και οι πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες της: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1617: Απεβίωσε ο Τζον Νάπιερ, Σκωτσέζος μαθηματικός που ανακάλυψε τους λογάριθμους.
1892: Η Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον νίκησε την Ντάργουεν 12-0 στη μεγαλύτερη νίκη στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Η Νότιγχαμ θα ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ με τη Λέστερ το 1909.
1913: Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα Μπλεριό 11, χάνει τη ζωή του λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
1931: Πέθανε ο Αντρέ Μισελέν, Γάλλος κατασκευαστής ελαστικών.
1932: Ο Αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.
1932: Γέννηση του Αντρέι Ταρκόφσκι, Ρώσου σκηνοθέτη του κινηματογράφου.
1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.
1952: Γεννήθηκε ο Γκάρι Μουρ, Άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής.
1960: «Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών του άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος» αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος (ΙΖΟΛΑ) στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.
1981: Η Σούζαν Μπράουν γίνεται η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνα ιστιοπλοΐας Οξφόρδης - Κέιμπριτζ.
1999: Με επικεφαλής τον προπονητή Ζόραν Γκάιτς ο Ολυμπιακός κέρδισε το έβδομο συνεχόμενο Κύπελλο στο βόλεϊ, αφού νίκησε την ΑΕΚ 3-1 στη Δράμα.
2013: Έφυγε από τη ζωή ο επί 18 χρόνια πρόεδρος του Ηρακλή και τελευταίος πρόεδρος του Πανσερραϊκού, Πέτρος Θεοδωρίδης.