Το αντίο της παγκόσμιας Μελίνας Μερκούρη
Στις 6 Μαρτίου 1994, σε ηλικία 74 ετών, «φεύγει» η Μελίνα Μερκούρη.
Σαν σήμερα το 1994 έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη. Μια χαρισματική προσωπικότητα, που διακρίθηκε όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως πολιτικός, με τον αγώνα της κατά της δικτατορίας, αλλά και με τις παρεμβάσεις της σε διεθνές επίπεδο ως υπουργός Πολιτισμού.
Στη δεύτερη θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού δίνει μεγάλη σημασία στην εισαγωγή του Πολιτισμού και της Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία από την πρώτη δημοτικού, γνωστό ως το πρόγραμμα «Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ήταν ίσως το τελευταίο της μεγάλο όραμα που ήθελε να πραγματοποιήσει, με σκοπό να γαλουχήσει τα παιδιά με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Πίστευε ακράδαντα ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν μελλοντικοί πολίτες με ουσιαστική παιδεία. «Αν επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του παιδιού στον πολιτισμό, θα δημιουργηθεί μια άλλη κοινωνία, μια άλλη νοοτροπία, μια άλλη πολιτική».
Το πρόγραμμα αυτό η Μελίνα το παρουσίασε λίγο πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για λόγους υγείας και αποτέλεσε μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες της στον πολιτισμό. Καταβεβλημένη από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Mεμόριαλ» της Νέας Υόρκης την Κυριακή 6 Μαρτίου 1994.
Η σορός της έφτασε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου και τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου ψάλλεται η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και αμέσως μετά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη συνοδεύουν ως το Α’ Νεκροταφείο. Στην κηδεία της συγκεντρώθηκε ίσως ο περισσότερος κόσμος μετά την πάνδημη κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (Νοέμβριος του 1968). Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο θάνατός της προκάλεσε πρωτόγνωρες εκδηλώσεις συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα στην οικογένειά της και στην Ελλάδα. Την ώρα της κηδείας της τα θέατρα και τα μαγαζιά στο Μπροντγουέι παραμένουν κλειστά, ενώ σβήνουν τα φώτα για ένα λεπτό σε ένδειξη πένθους. Σύμφωνα με τους «Nιου Γιορκ Τάιμς», αποτελεί πρακτική που συνηθίζεται για τους Αμερικανούς ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν στις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης. Η Μελίνα υπήρξε η μοναδική ξένη ηθοποιός που τιμήθηκε με αυτόν τον τρόπο από το Μπροντγουέι.
Επίσης έχει ιδρυθεί, σύμφωνα με επιθυμία της, από τον σύζυγό της Ζιλ Ντασέν και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Λανγκ και άλλοι, το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο έχει ως στόχο την επιστροφή των κλαπέντων γλυπτών του Παρθενώνα.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μία ομάδα ποδοσφαιρόφιλων με επικεφαλής τον Χουάν Παντρός.
1910: Ο ελληνικός στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δύο νεκροί πέφτουν στο χωριό Τσουλάρ, γεγονός που οδηγεί σε εξέγερση των αγροτών.
1933: Αποτυχημένο κίνημα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα για την επαναφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην εξουσία.
1964: Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Β’, ανεβαίνει στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, Παύλου.
1968: Τρεις αντάρτες εκτελούνται στη Ροδεσία. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αφρικανικής χώρας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
1990: Η «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει την υπόθεση Κιάππε που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την «υποτιθέμενη» έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη ΦΙΦA σε σχέση με κυκλώματα που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στις 14 Μαΐου η υπόθεση θα κλείσει οριστικά, με τις ελληνικές αρχές να στέλνουν επιστολή στη ΦΙΦΑ διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προσυνεννοημένα παιχνίδια.
1992: Ενεργοποιείται ένας ιός με το όνομα «Μιχαήλ Άγγελος» την επέτειο της γέννησης του μεγάλου αναγεννησιακού δημιουργού, προκαλώντας ζημιές σε εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.
1995: Ομόφωνη απόφαση των 15 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσουν, είτε λυθεί είτε όχι το εσωτερικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου, μέσα στο εξάμηνο που θα ακολουθήσει τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ το 1996.
1996: Ως μοναδικό ελληνικό προϊόν αναγνωρίζει τη φέτα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δίνει στη Δανία προθεσμία πέντε ετών για να μετονομάσει το τυρί που πουλάει ως φέτα.