Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, με έπαθλο λεφτά και ρύζι!

Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ, που κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1959, ήταν η αποθέωση του μάρκετινγκ, αφού όσοι προέβλεπαν σωστά τα αποτελέσματα εκτός από χρήματα θα κέρδιζαν και το βάρος τους σε ρύζι «Μπάρμπα Μπεν»!

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, με έπαθλο λεφτά και ρύζι!

Τον Δεκέμβριο του 1958, με βασιλικό διάταγμα, ιδρύεται στην Ελλάδα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), με σκοπό να οργανώσει το παιχνίδι ΠΡΟγνωστικών αγώνων ΠΟδοσφαίρου, το ΠΡΟ-ΠΟ. Η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες λειτουργούσαν ήδη αντίστοιχοι φορείς με μεγάλη επιτυχία. Στόχος της δημιουργίας του οργανισμού ήταν η οικονομική ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και των δημόσιων εσόδων. «Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπό», έλεγε η πρώτη διαφήμιση.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι το 45% των εισπράξεων θα μοιραζόταν στους νικητές, ενώ τα υπόλοιπα θα κατέληγαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφού αφαιρούνταν τα λειτουργικά έξοδα των πρακτορείων. Με τη σειρά της η ΓΓΑ θα μοίραζε το ποσό στον ΣΕΓΑΣ, στην ΕΠΟ και στην Εταιρεία Ιπποδρομιών.

Το επιπλέον δώρο-έκπληξη ήταν ότι ο νικητής θα κέρδιζε το βάρος του σε ρύζι. Εξαιρετικό μάρκετινγκ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 από την εταιρεία «Μπάρμπα Μπεν», που προέβλεψε την επιτυχία του νέου παιχνιδιού.

Τα παιχνίδια που συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο ΠΡΟ-ΠΟ ήταν τα εξής: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, Απόλλων Θεσσαλονίκης - Άρης, ΑΕΚ - Εθνικός Πειραιά, ΠΑΟΚ - Πανιώνιος, Παναιγιάλειος - Δόξα Δράμας, Ερμής Πειραιά - Δόξα Πειραιά, Δάφνη Αθηνών - ΑΕΝ Ιωνίας, Ηλυσιακός - Ατρόμητος Αθηνών, ΑΟ Κηφισιάς - ΓΣ Αμαρουσίου, Φίλιππος Θεσσαλονίκης - Δόξα Θεσσαλονίκης, Βερόνα - Νοβάρα, Ταράντο - Αταλάντα.

Το πρώτο δελτίο περιελάμβανε 12 τακτικούς και 2 αναπληρωματικούς αγώνες. Συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και εισπράχθηκαν 1.004.778 δραχμές. Ο μοναδικός «12άρης», τα στοιχεία του οποίου έγιναν γνωστά (Νίκος Πάσαρης, κάτοικος Κυψέλης), κέρδισε 228.360 δρχ. και οι 47 «11άρηδες» πήραν από 4.757 δρχ. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και οι Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης!

ME MIA MATIA...

86 π.Χ.: Ο Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας, επικεφαλής των ρωμαϊκών λεγεώνων, εισέρχεται στην Αθήνα και ανατρέπει τον τύραννο Αριστίωνα, τον οποίο υποστήριζε ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ’.

1862: Ο κυβερνητικός στρατός καταστέλλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κατά του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

1935: Φιλοβενιζελικό στρατιωτικό κίνημα καταστέλλεται από τον Γεώργιο Κονδύλη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφεύγει στην Ιταλία.

1938: Ιδρύεται από τον Κορεάτη επιχειρηματία Λι Μπιούνγκ-Τσουλ η Samsung (τρία αστέρια στα κορεάτικα). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές παγκοσμίως, με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς (ναυπηγήσεις, ασφάλειες, ηλεκτρονικά και άλλα).

1959: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 2-0, στον δρόμο για το έκτο σερί πρωτάθλημα της ομαδάρας της δεκαετίας του ’50.

1981: Ο Μπόμπι Σαντς, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ξεκινά στη φυλακή απεργία πείνας.

1992: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτείνει τη συγχώνευση σε ενιαίο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ο γραμματέας του κινήματος Άκης Τσοχατζόπουλος αποδοκιμάζει τον Πάγκαλο. Απορριπτικός και ο ΣΥΝ διά του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

2000: Η συνεχής πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Οι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι δανείζονταν χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης ήταν ακόμη ψηλά.

2012: Ο Ιταλός τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός Λούτσιο Ντάλα πεθαίνει από ανακοπή στην ηλικία των 69 ετών. Το πιο διάσημό του ίσως τραγούδι ήταν το «Caruso» (1985), εκδόσεις του οποίου τραγουδήθηκαν από τους Λουτσιάνο Παβαρότι, Αντρέα Μποτσέλι, Μαρία Φαραντούρη και άλλους.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ευδοκία, Παράσχος, Χαρίσιος, Χαρίσα.