Το φιάσκο της πρεμιέρας του «Κουρέα της Σεβίλλης»
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» πρωτοπαρουσιάστηκε με τον τίτλο «Αλμαβίβα ή η περιττή προφύλαξη» στο θέατρο «Αρτζεντίνα» της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816 και επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις στον Τζοακίνο Ροσίνι που είχε αναλάβει και τη διεύθυνση της ορχήστρας.
Δημοφιλής κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι σε δύο πράξεις, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1816 στη Ρώμη. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Il Barbiere di Siviglia, ossia l’ inutile precauzione» («Ο κουρέας της Σεβίλλης ή η περιττή προφύλαξη»). Το λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι βασίζεται στο πρώτο μέρος της ομώνυμης θεατρικής τριλογίας του Πιέρ Ντε Μπομαρσέ (1775). Πασίγνωστη και στον πιο αμύητο περί την όπερα είναι η καβατίνα του Φίγκαρο «Largo al factotum».
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη του 17ου αιώνα. Ο Φίγκαρο, ο κουρέας της Σεβίλλης, βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να κερδίσει την καρδιά της Ροζίνας. Ο μεγαλογιατρός Μπάρτολο, προστάτης και κηδεμόνας της Ροζίνας, την πολιορκεί με τη σειρά του και συνεργάζεται με τον δάσκαλο της μουσικής Μπαζίλιο για να την κερδίσει. Ύστερα όμως από διάφορα κωμικά επεισόδια εξουδετερώνονται και οι δύο από το δίδυμο Φίγκαρο - Αλμαβίβα και η Ροζίνα παντρεύεται τελικά τον Αλμαβίβα μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα.
Ο 24χρονος Ροσίνι άρχισε να γράφει την όπερα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 1816, όταν του παραδόθηκε ολοκληρωμένο το λιμπρέτο. Στις 6 Φεβρουαρίου είχε ήδη συνθέσει την πρώτη πράξη και έως τις 20 Φεβρουαρίου, που δόθηκε η πρώτη παράσταση, είχε ολοκληρώσει τη σύνθεση αλλά και την ενορχήστρωση του έργου. Σήμερα μοιάζει εξωπραγματικό το γεγονός ότι η σύνθεση ενός τέτοιου έργου ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 24 μέρες.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε με τον τίτλο «Αλμαβίβα ή η περιττή προφύλαξη» στο θέατρο «Αρτζεντίνα» της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816 και επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις στον Ροσίνι που είχε αναλάβει και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Το κοινό τον αποδοκίμασε έντονα και η παράσταση κατέληξε σε φιάσκο. Τις αποδοκιμασίες ενορχήστρωναν οι οπαδοί του συνθέτη Τζιοβάνι Παϊζιέλο που είχε συνθέσει τον δικό του «Κουρέα της Σεβίλλης» λίγα χρόνια νωρίτερα.
Στις 10 Αυγούστου 1816 η όπερα με τον σημερινό της τίτλο και μικρές αλλαγές ανέβηκε στην Μπολόνια και η διάθεση του κοινού ήταν εντελώς διαφορετική, αφού αποθέωσε τον συνθέτη. Με την πάροδο του χρόνου ο «Κουρέας της Σεβίλλης» έγινε μία από τις δημοφιλέστερες του λυρικού θεάτρου και στις μέρες μας είναι το ένατο πιο πολυπαιζόμενο έργο του λυρικού θεάτρου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «Operabase».
Στην Ελλάδα η όπερα του Ροσίνι πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 11 Μαρτίου 1942. Νωρίτερα έχουν αναφερθεί παραστάσεις της στο θέατρο «Σαν Τζάκομο» της Κέρκυρας (1833), στην Αθήνα από θίασο σαλτιμπάγκων (4 Ιουλίου 1837), στο Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης της Σύρου (1872-73) και στο Φάληρο (1889).
1822: Η Ναυμαχία των Πατρών. Ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή.
1913: Ο ελληνικός στρατός σφίγγει τον κλοιό του γύρω από τα Ιωάννινα. Το βράδυ οι Τούρκοι ζητούν συνθηκολόγηση.
1944: Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν στη Βόρεια Θάλασσα οχηματαγωγό, με το οποίο οι Ναζί μεταφέρουν όλα τα αποθέματά τους σε βαρύ ύδωρ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν καθοριστικά οι προσπάθειες του Χίτλερ να κατασκευάσει πρώτος την ατομική βόμβα.
1968: Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.
1979: Σεισμός στην Ινδονησία δημιουργεί ρωγμές σε ηφαιστειακό κρατήρα και απελευθερώνει δηλητηριώδη αέρια, σκοτώνοντας 149 χωρικούς στην κεντρική Ιάβα.
1989: Η εκλογική συμμαχία ΚΚΕ και ΕΑΡ (πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού), με την επωνυμία «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου», πραγματοποιεί την πρώτη πολιτική συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1992: Ιδρύεται η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ μετά από απόφαση των διοικήσεων των 22 ομάδων που αγωνίζονταν την περίοδο 1991-92 στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.
2002: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο βόλεϊ δύο ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός και Ηρακλής) προκρίνονται στο φάιναλ φορ.
2015: Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες (2ο Μνημόνιο), έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.