1/2/2012: Εκατόμβη νεκρών στην Αίγυπτο
Την 1η Φεβρουαρίου του 2012 ο θρίαμβος 3-1 της Αλ Μασρί επί της Αλ Αχλί στο πρωτάθλημα Αιγύπτου εξελίχθηκε σε ανείπωτη τραγωδία, καθώς τουλάχιστον 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου στο Πορτ Σάιντ.
Οι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με τη λήξη για να γιορτάσουν τη σπάνια νίκη. Ξεκίνησαν επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Οπαδοί της Αλ Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Οι ποδοσφαιριστές έτρεχαν πανικόβλητοι προς τα αποδυτήρια, τη στιγμή που χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια. Μέχρι και μαχαίρια βγήκαν!
Επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι νεκροί έφτασαν τους 74, με έναν από αυτούς να είναι αστυνομικός, και οι τραυματίες τους 248 (14 αστυνομικοί). Λόγω έλλειψης ελέγχου κατά την είσοδο στο γήπεδο, οι οπαδοί είχαν στην κατοχή τους διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν ως όπλα, ενώ η αστυνομία έκανε 47 συλλήψεις (πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις).
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Με απόφαση της κυβέρνησης ακυρώθηκαν επ’ αόριστον οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου. Ο τερματοφύλακας της Αλ Αχλί, Σαρίφ Ικραμί, ο οποίος είχε δεχθεί χτυπήματα, ανακοίνωσε πως αυτός και οι συμπαίκτες αποφάσισαν να σταματήσουν το ποδόσφαιρο. «Πέθαιναν άνθρωποι μπροστά μας. Τελείωσε. Όλοι πήραμε την απόφαση ότι δεν θα ξαναπαίξουμε ποδόσφαιρο. Πώς να παίξουμε ποδόσφαιρο όταν 70 άνθρωποι πέθαναν; Δεν μπορώ ούτε να το σκεφτώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ικραμί. Και ο προπονητής της Αλ Μασρί, Καμάλ Αμπού Αλί, είχε δηλώσει την παραίτησή του... «Δεν πρόκειται για το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση».
Ο τότε πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, είχε δηλώσει: «Είναι μία μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος για τον χαμό τόσων ανθρώπων. Τέτοια καταστροφική κατάσταση είναι πέρα από τη φαντασία».
ME MIA MATIA...
1862: Αντιοθωνική εξέγερση ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης. Μολονότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).
1865: Ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί τη δουλεία.
1887: Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το Χόλιγουντ.
1914: Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελλόριζου.
1968: Κυκλοφορεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες: ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν, Nγκουέν Nιογκ Lοάν, εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ.
1974: Πυρκαγιά σε 25ώροφο κτίριο στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας έχει ως απολογισμό 191 νεκρούς και 300 τραυματίες.
1998: Ο «υπό διάλυση» Άρης του Χρήστου Μαγκότσιου, παίζοντας με έξι παίκτες, κερδίζει την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στον τελικό του φάιναλ 4 του Κυπέλλου Ελλάδας με 71-68. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο Mάριο Μπόνι, που παίζει απλήρωτος, χαρίζει τα οφειλόμενα στην ομάδα και φεύγει για την Ιταλία.
1999: Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί άφιξης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, ξεκαθαρίζει στην τουρκική πλευρά ότι δεν θα επιτραπεί στον Οτσαλάν να μεταβεί στη χώρα μας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα.
2002: Ο Ντάνιελ Περλ, Αμερικανός δημοσιογράφος και επικεφαλής του γραφείου της νότιας Ασίας της «Wall Street Journal», ο οποίος απήχθη στις 23 Ιανουαρίου του 2002, αποκεφαλίζεται και ακρωτηριάζεται από τους απαγωγείς του.
2004: Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.