Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Η πρεμιέρα του αριστουργήματος του Σαίξπηρ

Σαν σήμερα το 1595 (!) κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το αριστούργημα του Oυίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ο πιο μεγάλος έρωτας όλων των εποχών ήταν από την αρχή καταδικασμένος από τα αστέρια...

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Η πρεμιέρα του αριστουργήματος του Σαίξπηρ

Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι ερωτική τραγωδία που ολοκλήρωσε ο Σαίξπηρ το 1595 (θεωρείται ότι ξεκίνησε τη συγγραφή του από το 1591), στην αρχή της καριέρας του, πριν ακόμη κλείσει τα τριάντα. Η υπόθεση γνωστή, αφορά δύο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές, που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών έργων του Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του και, μαζί με τον Άμλετ, είναι ένα από τα πιο συχνά εκτελούμενα έργα του. Σήμερα οι χαρακτήρες του τίτλου θεωρούνται ως αρχέτυπο των νέων εραστών.

H πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του έργου ήταν γύρω στο 1900 σε γαλλική ταινία. Λίγα χρόνια αργότερα προέκυψε η πρώτη αμερικανική εκδοχή, ενώ μια δεύτερη ακολούθησε το 1916. Στη συνέχεια έγιναν και άλλες μεταφορές και πολλά έργα βασίστηκαν σε αυτό, όπως η ταινία «Romeo and Juliet» του Τζορτζ Κιούκορ το 1936.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διασκευής του έργου είναι το μιούζικαλ «West Side Story», παραγωγής 1961, στο οποίο οι δύο αντίπαλες οικογένειες παρουσιάζονται ως συμμορίες Πορτορικανών και Αμερικανών στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Η ταινία αυτή σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ (10 συνολικά).

Η πιο πιστή εκδοχή όμως και πιο κοντά στην ουσία του έργου είναι αυτή του 1968 με σκηνοθέτη τον Φράνκο Τζεφιρέλι και πρωταγωνιστές την Ολίβια Χάσεϊ και τον Λέοναρντ Ουάιλντινγκ.

Μια ενδιαφέρουσα και πιο σύγχρονη εκδοχή που εκμοντερνίζει το έργο τοποθετώντας τα γεγονότα κάπου στην Καλιφόρνια είναι αυτή του Μπαζ Λούρμαν, παραγωγής 1996, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κλερ Ντέινς στους βασικούς ρόλους.

Η τελευταία μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη έγινε από τον σκηνοθέτη Κάρλο Καρλέι το 2013, ο οποίος μεταφέρει τη δική του οπτική στην ιστορία και τη γλώσσα του Σαίξπηρ, διατηρώντας όμως παράλληλα την ποιητική διάθεση και τον βασικό κορμό της ιστορίας, με πρωταγωνιστές τη Χέιλι Στάινφελντ και τον Ντάγκλας Μπουθ.

ME MIA MATIA...

1823: Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.

1923: Υπογράφεται στη Λωζάννη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρούνται οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης.

1945: Ανασυγκροτείται το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που είχε διαλυθεί από τη δικτατορία Μεταξά.

1948: Δολοφονείται ο Μαχάτμα Γκάντι από ινδουιστή εξτρεμιστή.

1951: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών στη Στουτγκάρδη ο Αυστριακός μηχανικός Φέρντιναρντ Πόρσε. Ήταν ο ιδρυτής της Πόρσε και ο σχεδιαστής του θρυλικού σκαραβαίου της Φολκσβάγκεν το 1931, ενώ το 1937 βραβεύτηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ με το βραβείο «German National Prize of Art and Science».

1965: Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρευρίσκονται στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, τη μεγαλύτερη μέχρι τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1988: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ συναντώνται στο Νταβός. Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δηλώσει: «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό». Αργότερα θα παραδεχθεί: «Mea culpa».

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος, διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σύζυγος της Μαριάννας Λάτση. Έπαιξε ως αμυντικός στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού σε πολλούς αγώνες τις περιόδους 1951-53, έχοντας τη στήριξη του Χάρι Γκέιμ που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟ το καλοκαίρι του ’50.

2015: Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παγώνει τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντάς του ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα.