Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Το μοιραίο βράδυ της  6ης Δεκεμβρίου του 2008, λίγο μετά τις 9 του Σαββάτου, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Εκείνο το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, λίγα λεπτά μετά τις 9 του Σαββάτου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, υπήρξε αρχικά φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Οι δυο ειδικοί φρουροί διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στη συνέχεια ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι δυο ειδικοί φρουροί ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς, με την αστυνομία να κάνει λόγο στις ανακοινώσεις της για εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού παιδιού. Στην πρώτη του κατάθεση ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος, οι αυτόπτες μάρτυρες, όμως, τον διέψευσαν καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ενώ

η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε σχεδόν δέκα μήνες και χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφασή του, η οποία ήταν: ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο.

Κατόπιν έφεσης ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, αφού το δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, και αποφυλακίστηκε αργότερα. Αντιθέτως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον συγκατηγορούμενό του Βασίλειο Σαραλιώτη.

1865: Ψηφίζεται από το Κογκρέσο η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.

1878: Γεννιέται ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο Σοβιετικός κομμουνιστής ηγέτης που έμεινε στην Ιστορία ως Στάλιν.

1878: Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης. Ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.

1892: Το μπαλέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Καρυοθραύστης» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη από τα ρωσικά αυτοκρατορικά μπαλέτα.

1912: Πεθαίνει ο Χριστόδουλος Σώζος. Ο Κύπριος δικηγόρος και δήμαρχος Λεμεσού έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιωαννίνων στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1925: Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, ενόψει των Χριστουγέννων.

1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

1956: Η Ουγγαρία επικρατεί 4-0 της Σοβιετικής Ένωσης σε αγώνα για το τουρνουά πόλο των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Ο αγώνας έμεινε στην Ιστορία του αθλήματος εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, με φόντο την εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη.

1990: Πεθαίνει ο Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής Παύλος Σιδηρόπουλος.

1994: Γεννιέται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, Έλληνας διεθνής, ΝΒΑερ και δύο φορές MVP.