Το Χαμένο Σμήνος: Πώς δημιουργήθηκε ο θρύλος για το «Τρίγωνο των Βερμούδων»

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου. Πώς δημιουργήθηκε ο θρύλος για το «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Το Χαμένο Σμήνος: Πώς δημιουργήθηκε ο θρύλος για το «Τρίγωνο των Βερμούδων»

Με τον προσδιορισμό αυτόν έμεινε στα αεροπορικά χρονικά η εξαφάνιση πέντε μαχητικών αεροπλάνων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου 1945 στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Φλόριντα. Τα κενά που υπήρξαν στην έρευνα του Ναυτικού, σε συνδυασμό με κάποια παλιότερα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή αυτή, αποτέλεσαν πεδίο εκμετάλλευσης για διάφορες ευφάνταστες γραφίδες, που δημιούργησαν τους θρύλους γύρω από το «Τρίγωνο των Βερμούδων» ή το «Τρίγωνο του Διαβόλου», όπως είναι μια άλλη ονομασία του.

Στις 14:10 της 5ης Δεκεμβρίου 1945 πέντε βομβαρδιστικά αεροπλάνα του Αμερικανικού Ναυτικού, τύπου ΤΒΜ Avenger, με συνολικό πλήρωμα 14 ατόμων, απογειώθηκαν από τη ναυτική βάση του Φορτ Λοτερντέιλ της Φλόριντα, υπό άριστες καιρικές συνθήκες, για μια εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας διάρκειας δύο ωρών. Επικεφαλής του σμήνους ήταν ο υποπλοίαρχος Τσαρλς Τέιλορ, ένας πιλότος με 2.500 ώρες πτήσης και εμπειρία στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η «Πτήση 19», όπως ήταν η επίσημη ονομασία της αποστολής, περιελάμβανε ασκήσεις περιπολίας και βομβαρδισμού και σε μια διαδρομή που σχεδόν συμπίπτει με αυτή που αργότερα ονομάστηκε «Τρίγωνο των Βερμούδων» (Μαϊάμι - Πόρτο Ρίκο - Μπαχάμες).

Όλα πήγαιναν σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι τις 15.45, όταν ο υποπλοίαρχος Ρόμπερτ Κοξ, που ηγείτο ενός άλλου σμήνους με παρόμοια αποστολή, άκουσε από την εκπαιδευτική συχνότητα ότι η «Πτήση 19» αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Ο Τέιλορ τον πληροφόρησε ότι και οι δύο πυξίδες του ήταν εκτός λειτουργίας και αντιμετώπιζε πρόβλημα προσανατολισμού. «Ψάχνω να βρω το αεροδρόμιο και δεν μπορώ», ακούστηκε να λέει. Στις 18.20 ο Κοξ άκουσε για τελευταία φορά τον Τέιλορ να λέει: «Δεν έχουμε καύσιμα. Πέφτουμε!».

Αμέσως στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που κράτησε έως τις 10 Δεκεμβρίου, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Και τα πέντε αεροπλάνα είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα υδροπλάνο διάσωσης τύπου BPM-5 εξερράγη στο αέρα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους και οι 13 επιβαίνοντες.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1912: Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο Έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων.

1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

1975: Ο επιχειρηματίας και πανεπιστημιακός καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης απομακρύνεται από τη διοίκηση των τραπεζών Εμπορική, Ιονική-Λαϊκή και Επενδύσεων, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Διορίζονται προσωρινοί επίτροποι και στη συνέχεια οι τρεις τράπεζες κρατικοποιούνται.

2001: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποδέχεται πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στο σπίτι του στα Κατεχόμενα. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας» στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974. Το γεγονός προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον στον ελληνικό, τουρκικό και διεθνή Τύπο.

2013: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα, αγωνιστής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ, που αναπτύχθηκε στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.