Το άδοξο τέλος του Όσκαρ Ουάιλντ

Aπό μόλυνση στο αυτί και όχι από σύφιλη πέθανε ο Όσκαρ Ουάιλντ στις 30 Νοεμβρίου 1900.

Το άδοξο τέλος του Όσκαρ Ουάιλντ

Η είδηση αυτή αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα «The Indipendent» και βασίζεται σε έρευνα την οποία πραγματοποίησαν δύο Νοτιοαφρικανοί γιατροί, οι οποίοι επανεξέτασαν τον ιατρικό του φάκελο. Ο μεγάλος συγγραφέας έπασχε από μηνιγγο-εγκεφαλίτιδα, μία μόλυνση στο εσωτερικό του αυτιού, σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη, που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Ο Ουάιλντ προσβλήθηκε από μηνιγγο-εγκεφαλίτιδα όταν σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η κατάστασή του επιδεινώθηκε όταν φυλακίστηκε κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία. Λίγο πριν από τον θάνατό του ο Όσκαρ Ουάιλντ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως επιδείνωσε την κατάστασή του. Οι δύο επιστήμονες από το Κέιπ Τάουν εξήγησαν ότι θέλησαν να ρίξουν φως στα αίτια του θανάτου του μεγάλου συγγραφέα.

Ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης της βικτωριανής εποχής. Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός. Ο Ιρλανδός Όσκαρ Ουάιλντ μεταπήδησε από την τεράστια φήμη και λατρεία στη φυλακή και την εξορία επειδή ήταν ο εαυτός του. Δηλαδή ομοφυλόφιλος.

Η λογοτεχνική του δόξα έφτασε στο αποκορύφωμα το 1891 με το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι». Αν και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η προσωπική ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, για τις στενές σχέσεις του με τον νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων, καθώς στη βικτωριανή Αγγλία η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε τον δραματικό αυτοβιογραφικό μονόλογο «De Profundis» («Εκ Βαθέων»), με παραλήπτη την «πέτρα του σκανδάλου», τον Άλφρεντ Ντάγκλας.

Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ο Όσκαρ Ουάιλντ τα πέρασε στην εξορία. Άρρωστος, πάμφτωχος, εγκαταλελειμμένος από φίλους και οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά το χιούμορ του δεν τον είχε εγκαταλείψει ούτε στιγμή. Μάλιστα πριν χάσει τη μάχη με τον θάνατο, ο θρύλος λέει ότι είχε πει για το δωμάτιο στο ξενοδοχείο όπου έμενε: «Εγώ και η ταπετσαρία παλεύουμε μέχρι θανάτου. Ένας από τους δυο μας πρέπει να φύγει».

ME MIA MATIA...

1786: Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από τον Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (άνω των 30 πόντων από το έδαφος) όταν βγαίνουν έξω.

1958: Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα...

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).

1979: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

1982: Κυκλοφορεί παγκοσμίως ο έκτος σόλο δίσκος του Μάικλ Τζάκσον «Thriller». Θα γίνει ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία.

1988: Υπογράφεται η απόφαση για τη συμμετοχή τρίτου ξένου στους αγώνες ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής.

2011: Ο ΠΑΟΚ κερδίζει την Τότεναμ στο Λονδίνο με 1-2, παίζοντας μάλιστα με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο και προκρίνεται στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση των αγώνων των ομίλων. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Αγγλία μετά από 35 χρόνια, όταν το 1976 η ΑΕΚ είχε κερδίσει την Ντέρμπι Κάουντι με 2-3.

2013: Ο Λουκάς Γιαννακούλης σκοτώνεται όταν το αγωνιστικό του αυτοκίνητο, μία Porsche 911, προσκρούει σε δέντρο κατά τη διάρκεια του Ράλι «Παλλάδιο» για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο 53χρονος οδηγός, που ήταν ορειβάτης (είχε ανέβει στα Ιμαλάια το 1985), μοτοσικλετιστής (67ος στη γενική κατάταξη στο Παρίσι- Ντακάρ το 2003 και 4ος στην κατηγορία Super Production 251-400cc) και οδηγός κλασικού αγωνιστικού αυτοκινήτου, ήταν αρχιτέκτων μηχανικός και παντρεμένος από το 1992 με τη Μαρία Μπόμπολα, κόρη του εκδότη του «Έθνους».

2019: Ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου του Ισραήλ σημειώνει η Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς η ομάδα όπου είναι προπονητής ο Βλάνταν Ίβιτς διατηρεί για 11ο παιχνίδι απαραβίαστη την εστία της.