Φρέντι Μέρκιουρι: Το τέλος του ανθρώπου-ραψωδία...

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Ήταν περσικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα.

Φρέντι Μέρκιουρι: Το τέλος του ανθρώπου-ραψωδία...

Ως μουσικός κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της ροκ, αλλά και ως σόουμαν ξεχώριζε, καταφέρνοντας να συνδυάζει θεατρικότητα, υπερβολή και ταλέντο.

Ξεκίνησε την περιπέτειά του στη μουσική από τα εφηβικά του χρόνια, με το πενταμελές συγκρότημα Hectics στο κολέγιο της Βομβάης, όπου ήταν έγκλειστος. Εκεί οι φίλοι του τού απέδωσαν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Φρέντι, με το οποίο πορεύτηκε στην υπόλοιπη ζωή του. Μετά την ίδρυση των Queen, ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to Love», τον γηπεδικό ύμνο «We Are the Champions» και το οπερατικό «Bohemian Rhapsody», για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μ. Βρετανία για τουλάχιστον εννιά εβδομάδες.

Η σόλο καριέρα του Φρέντι Μέρκιουρι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Πριν, όμως, κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ, είχε εμφανιστεί με το όνομα Λάρι Λιούρεξ, ηχογραφώντας μια εκτέλεση του «I Can Hear Music» που πρώτοι είχαν πει οι Beach Boys. Το 1990 επέστρεψε στο στούντιο, αυτήν τη φορά για να ηχογραφήσει μαζί με τους Queen το άλμπουμ «Innuendo», το τελευταίο πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.



Λίγους μήνες αργότερα οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Φρέντι Μέρκιουρι έπασχε από τον ιό του AIDS. Σαράντα οκτώ ώρες μετά και σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του προτίμησε να τα περάσει απομονωμένος στο πολυτελές σπίτι του στο Λονδίνο από το να πηγαίνει σε πάρτι και να διασκεδάζει με σελέμπριτις. Οι φωτογραφίες από τις σπάνιες τελευταίες εμφανίσεις του τραγουδιστή δείχνουν πόσο βάρος είχε χάσει, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1991, σε φωτογραφία έξω από το σπίτι του, δείχνει σχεδόν σκελετωμένος.

Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Μπράιν Μέι ανέφερε στην «Telegraph» το 2013 ότι «όλοι ξέραμε ότι δεν είχε μείνει πολύς χρόνος. Ο Φρέντι ήθελε η ζωή του να είναι όσο πιο φυσιολογική γινόταν. Προφανώς πονούσε πολύ». Στις 28 Αυγούστου ο σύντροφος του Φρέντι Μέρκιουρι, ο Τζιμ Χάτον, τον τράβηξε μερικές φωτογραφίες στον κήπο του σπιτιού του. Ο Τζιμ αργότερα έγραψε: «Εκείνο το καλοκαίρι ο Φρέντι πόζαρε για την τελευταία -δική μου- φορά». Ο Χάτον πέθανε την Πρωτοχρονιά του 2010 στο σπίτι του από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 60 ετών. Παρόλο που είχε τον ιό του AIDS για περισσότερα από είκοσι χρόνια, δεν νόσησε ποτέ από αυτόν.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτυγχάνει μεγάλη νίκη στην Αράχωβα κατά των Τουρκαλβανών, οι οποίοι χάνουν 1.300 άνδρες.
1845: Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος», με Βασιλικό Διάταγμα κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού επί των Ναυτικών, Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητή.
1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».
1947: Το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών και να καταδώσουν συναδέλφους τους κομμουνιστές.
1976: Το αμερικανικό συγκρότημα The Band δίνει το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο του στο Σαν Φρανσίσκο, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της ροκ σκηνής. Η συναυλία απαθανατίζεται από τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία-ντοκουμέντο «The Last Waltz» («Το Τελευταίο Βαλς»).
1990: Ο 37χρονος παίκτης του μπέιζμπολ Μπο Ντίαζ σκοτώνεται στο σπίτι του στο Καράκας της Βενεζουέλας, όταν το δορυφορικό πιάτο που είναι τοποθετημένο στη στέγη πέφτει πάνω του.
1995: Αποφυλακίζεται ο Σκοτσέζος ποδοσφαιριστής της Έβερτον, Ντάνκαν Φέργκιουσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί είχε χτυπήσει εκτός φάσης αντίπαλό του σε αγώνα πρωταθλήματος.
2012: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων στην Ντάκα του Μπαγκλαντές σκοτώνει τουλάχιστον 112 άτομα.
2015: Τουρκική κατάρριψη ρωσικού Sukhoi Su-24 στα σύνορα με τη Συρία, στην οποία σκοτώθηκαν ο ένας από τους δύο πιλότους καθώς και ένας Ρώσος στρατιωτικός ομάδας διάσωσης. Το γεγονός προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιπαραθέσεις.