Οι σφαίρες που «πάγωσαν» τον πλανήτη!

Ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε σαν σήμερα, πριν από 57 χρόνια.

Οι σφαίρες που «πάγωσαν» τον πλανήτη!

Πέρασαν 57 χρόνια από τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι στην πλατεία Ντίλι του Ντάλας από ελεύθερο σκοπευτή. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του θεωρήθηκε ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ωστόσο εκφράστηκαν στην πορεία των ετών αρκετές αμφιβολίες για το αν ήταν όντως ο δολοφόνος.

Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας παραμένουν σε πολύ μεγάλο βαθμό άγνωστα, καθώς η μοναδική αξιόπιστη μαρτυρία που υπάρχει είναι από μία ταινία που τράβηξε ερασιτεχνικά ο 58χρονος επιχειρηματίας Άμπρααμ Ζαπρούντερ, μια ταινία διάρκειας 15 λεπτών. Ο Κένεντι μαζί με τη σύζυγό του αφίχθησαν στο αεροδρόμιο του Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963 στις 11.40 και σύμφωνα με το πρόγραμμα το προεδρικό ζεύγος θα διερχόταν μέσα από την πόλη με αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση ένα εμπορικό κέντρο.

Στις 11.50 ξεκίνησε την πορεία της η προεδρική ανοιχτή λιμουζίνα, την οποία ακολουθούσε μία ανοιχτή Κάντιλακ με οκτώ πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας. Στις 12.30, κι ενώ μέσα από το αυτοκίνητο ο Κένεντι χαιρετούσε τον κόσμο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή. Η πρώτη σφαίρα τον βρήκε στον λαιμό, μία δεύτερη βρήκε τον κυβερνήτη του Τέξας και μία τρίτη στο κεφάλι τον 35ο πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν η θανατηφόρα.

Ο Όσβαλντ αρνήθηκε την ενοχή του, αλλά η αστυνομία του Ντάλας έκλεισε τον «φάκελο Κένεντι» μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Όσβαλντ από τον Τζακ Ρούμπι (ιδιοκτήτης νυχτερινού κλαμπ στο Ντάλας) και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1906: Στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου καθιερώθηκαν τα αρχικά SOS ως διεθνές σήμα κινδύνου.

1934: Γεννήθηκε η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου.

1943: Ο Λίβανος κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1956: Έγινε η τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

1967: Γεννήθηκε ο Μπόρις Μπέκερ, Γερμανός πρωταθλητής του τένις.

1975: Ήρθε στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης και έκανε ντεμπούτο δύο εβδομάδες αργότερα με τη φανέλα του Ηρακλή.

1975: Ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε βασιλιάς της Ισπανίας μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

1986: Γεννήθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους, Νοτιοαφρικανός σπρίντερ και χρυσός παραολυμπιονίκης, που μερικά χρόνια πριν κατηγορήθηκε για τον θάνατο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

1987: Γεννήθηκε ο Βέλγος ποδοσφαιριστής Μαρουάν Φελαϊνί.

1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, αποφάσισαν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

2000: Έφυγε από τη ζωή ο Τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος «άνθρωπος-ατμομηχανή», λόγω του ιδιαίτερου στυλ του στο τρέξιμο.

2005: Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.