Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και δικαιώματα συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS διοργανώνουν ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, βιωματικά παιχνίδια και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές πόλεις παγκοσμίως.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1820: Μία φάλαινα φυσητήρας, βάρους 80 τόνων, επιτίθεται σε φαλαινοθηρικό πλοίο 2.000 μίλια από τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής (το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ», είναι εν μέρει εμπνευσμένο από αυτό το γεγονός).
1873: Η Βούδα και η Πέστη ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.
1945: Δίκη της Νυρεμβέργης: αρχίζουν οι δίκες εναντίον 24 ναζί εγκληματιών πολέμου.
1947: Η πριγκίπισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου παντρεύεται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο τον Φίλιππο Μαουντμπάτεν, ο οποίος γίνεται δούκας του Εδιμβούργου.
1959: Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1979: Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Ο σαουδαραβικές αρχές, με τη βοήθεια Γάλλων κομάντος, θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.
1989: Αρχίζει τις εκπομπές του το Mega Channel, ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας.
1990: Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Βαρδής Βαρδινογιάννης δέχεται επίθεση στη Νέα Ερυθραία με τρεις ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και σώζεται από το θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, θα δηλώσει: «Δοκάρι».
2013: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο άσος του Ολυμπιακού, Κώστας Παπάζογλου, ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε το πρώτο γκολ ελληνικής ομάδας σε επίσημη, διεθνή διοργάνωση.
2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού κερδίζει 10-6 την Πάντοβα και κατακτά το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.