Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1822 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

Μετά την ολοκλήρωση της μάχης του Πέτα, ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής μαζί με 11.000 άνδρες κατέβηκαν χωρίς αντίσταση την κοιλάδα του Μεσολογγίου, την οποία απέκλεισαν από ξηράς. Μαζί τους βρέθηκαν και οι Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Ράγκος, Γώγος Μπακόλας, Γεωργάκης Βαλτινός και Ανδρέας Ίσκος, που είχαν δηλώσει υποταγή στους δύο πασάδες.

Από ελληνικής πλευράς η δύναμη των πολεμιστών δεν ξεπερνούσε τους 700 άνδρες κάνοντας δύσκολο το έργο της υπεράσπισης των τειχών. Παράλληλα, στους προμαχώνες δεν υπήρχαν παρά μόνο 14 πυροβόλα, ενώ τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα μόλις που έφταναν για έναν μήνα. Στον αντίποδα, οι πολιορκητές διαφωνούσαν στον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η κατάκτηση του εδάφους. Ο Κιουταχής και ο Γιουσούφ υποστήριζαν την άμεση έφοδο, αλλά ο Ομέρ Βρυώνης ήταν της γνώμης να το καταλάβουν διά συμβιβασμού, προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη αλώβητη για τις ανάγκες του στρατού, μετά την ερήμωση της Αιτωλοακαρνανίας.

Εντέλει επικράτησε η γνώμη του Βρυώνη, κάτι που έδωσε παράταση ζωής στους πολιορκημένους καθώς περίμεναν βοήθεια από τις περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και από τα νησιά. Λίγες ημέρες μετά, έντεκα πλοία με επικεφαλής τον Ανδρέα Μιαούλη διέσπασαν τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Μεσολογγίου. Αποβίβασε 1.000 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Ζαΐμη και Κανέλλο Δεληγιάννη και προμήθευσε με τροφές και πολεμοφόδια τους υπερασπιστές του. Τότε οι πολιορκούμενοι διεμήνυσαν στους Τούρκους πασάδες ότι αν θέλουν το Μεσολόγγι, να έλθουν να το πάρουν. Με τους μήνες να περνούν και τα τρόφιμα να τελειώνουν, οι πασάδες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έφοδο.

Η επίθεση προγραμματίστηκε για τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου με την ελπίδα ότι οι μαχητές θα εγκατέλειπαν τους προμαχώνες και θα πήγαιναν στις εκκλησιές για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως, το σχέδιο της επίθεσης είχε διαρρεύσει και έτσι η φρουρά παρέμεινε στις θέσεις της, μετατρέποντας σε πανωλεθρία τα σχέδια των Οθωμανών, οι οποίοι αναγκάστηκαν έξι ημέρες μετά να λύσουν την πολιορκία.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας