H Σφαγή του Τλατελόλκο

Σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου του 1968, ο κόσμος συγκλονίζεται από τη σφαγή του Τλατελόλκο. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 10.000 άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της τέλεσής τους.

H Σφαγή του Τλατελόλκο

Η Σφαγή του Τλατελόλκο (Matanza de Tlatelolco) ήταν η δολοφονία φοιτητών και πολιτών από τον στρατό και την αστυνομία, στην πλατεία Δε λας Τρες Κουλτούρας στο Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού.

Περίπου 15.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία με σκοπό να πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία για την απομάκρυνση του στρατού από τους χώρους του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου. Με το πέρασμα της ώρας, η αστυνομία ενισχύθηκε από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και τα πάντα ήταν έτοιμα για την τελική αναμέτρηση.

Η πορεία ήταν έτοιμη να αρχίσει, όταν με μεγάφωνα οι ηγέτες των φοιτητών απηύθυναν απελπισμένη έκκληση: «Διαλυθείτε, διαλυθείτε, χιλιάδες στρατιώτες μάς έχουν περικυκλώσει! Διαλυθείτε για να μη χυθεί αίμα». Δευτερόλεπτα αργότερα τέσσερις πράσινες φωτοβολίδες φώτισαν την πλατεία. Ένας στρατιώτης εμφανίστηκε στη γωνία της εκκλησίας και αμέσως ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Τον πρώτο αυτό πυροβολισμό διαδέχτηκε το ξερό κροτάλισμα δεκάδων πολυβόλων και ο ήχος των πυροβόλων των αρμάτων μάχης που έζωσαν την πλατεία. Οι στρατιώτες όρμησαν με εφ’ όπλου λόγχη και με την υποστήριξη των τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων που φώτιζαν τη σκηνή με δεκάδες φωτοβολίδες. Έντρομοι ορισμένοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό του στρατού, αλλά εκεί τους χτυπούσαν, στην καλύτερη περίπτωση με τους υποκόπανους, αλλά συνήθως τους τρυπούσαν με τις ξιφολόγχες.

Τα γεγονότα θεωρούνται μέρος του Μεξικανικού Βρόμικου Πολέμου, όταν η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις δυνάμεις της για να καταστείλει την πολιτική αντίθεση. Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα στην πλατεία. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση και τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Μεξικό υποστήριξαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν προκληθεί από τους διαδηλωτές, οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον τους. Αλλά κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το 2000 κι έπειτα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των νεκρών κυμάνθηκαν από 30 έως 300, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν εκατοντάδες νεκρούς. Σύμφωνα με τα αρχεία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τεκμηριώθηκε ο θάνατος 44 ανθρώπων, «190 οι νεκροί της σφαγής» μετέδιδε ο παγκόσμιος Τύπος έπειτα από δύο 24ωρα, ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού ισχυριζόταν ότι οι νεκροί ήταν μόνο 40. Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι νεκροί ήταν πολύ περισσότεροι: γύρω στους 300! Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Ασφαλείας ανέφερε ότι στις 2 Οκτωβρίου συνελήφθησαν 1.345 άτομα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Έιβερι Μπράντεϊτζ, η οποία δημοσιεύθηκε ακριβώς κάτω από τα ρεπορτάζ της σφαγής: «Τίποτα δεν θα εμποδίσει, την 12ην Οκτωβρίου, την ειρηνικήν είσοδον της ολυμπιακής φλογός εις το στάδιον και την διεξαγωγήν των αγώνων που θα επακολουθήσουν».

Στήλη αφιερωμένη στα θύματα της σφαγής του Τλατελόλκο