Είναι οι Αφρικανοί μαραθωνοδρόμοι οι γρηγορότεροι de facto;

Οι γρήγοροι μη Αφρικανοί μαραθωνοδρόμοι

Είναι οι Αφρικανοί μαραθωνοδρόμοι οι γρηγορότεροι de facto;

Κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες τείνει αυτός να είναι ο κανόνας. Αλλά όπως κάθε κανόνας, έχει και αυτός τις εξαιρέσεις του…

Τελευταία μάλιστα οι …εξαιρέσεις έγιναν περισσότερες και οι νικητές μαραθωνοδρόμοι που δεν ήταν από την Κένυα, την Αιθιοπία, την Ερυθραία ή την Ουγκάντα αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Στο Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο κορδέλα έκοψε ο Αμερικανός Γκάλεν Ραπ που κέρδισε και την περασμένη Κυριακή στον Μαραθώνιο της Πράγας.

Στη Νέα Υόρκη είδαμε στις γυναίκες να κερδίζει μετά από 40 χρόνια Αμερικανίδα καθώς έφτασε πρώτη στον τερματισμό πρώτη η Σάλαν Φλάναγκαν.

Στη Βοστώνη οι …εξαιρέσεις θριάμβευσαν και στους άντρες και στις γυναίκες.

Ο Ιάπωνας Γιούκι Καβαούτσι ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον αγώνα των ανδρών και η Αμερικανίδα Ντεσιρέ Λίντεν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον αγώνα των γυναικών.

Τυχαία λέτε όλα αυτά; Καθόλου τυχαία και συγκυριακά. Είναι αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης των συγκεκριμένων αθλητών που κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά πολύ τον εαυτό τους για να φτάσουν στην επιτυχία.

Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων χαμογελούν με αυτά τα αποτελέσματα.

Στη συνέντευξη που έδωσαν πριν από μερικές ημέρες στο fosonline.gr τόσο ο Κάρλος Καπάλμπο (διευθυντής επιτροπής αγώνων δρόμου IAAF) όσο και Πάκο Μποράο (πρόεδρος AIMS), εξήγησαν πως όταν οι νικητές δεν προέρχονται μόνο από την Ανατολική Αφρική αλλά από οπουδήποτε στον κόσμο, το άθλημα θα γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό.

Έξι μη Αφρικανοί δρομείς κατάφεραν να ανέβουν θέσεις στη κατάταξη των γρηγορότερων μαραθωνοδρόμων όλων των εποχών με μεγάλες νίκες.

Προφανώς ο Αμερικανός ρέκορντμαν Ράιαν Χολ με το 2:04:58 βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας.

Πολύ ψηλά φυσικά είναι ο Νορβηγός Σόντρε Νόρντσταντ Μοέν που πέρσι στον μαραθώνιο της Φουκουόκα της Ιαπωνίας τερμάτισε με χρόνο 2:05:48 και έγινε ο 71ος πιο γρήγορος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών.

15 θέσεις πιο κάτω βρίσκεται ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο Ντα Κόστα ο οποίος το 1998 στο Βερολίνο έκανε Παγκόσμιο Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου με 2:06:05 και βρέθηκε στην 86η θέση των γρηγορότερων μαραθωνοδρόμων όλων των εποχών.

Ο Γκάλεν Ραπ στην Πράγα με το 2:06:07 ανέβηκε στην 88η θέση των γρηγορότερων μαραθωνοδρόμων και λίγο πιο κάτω ακολουθούν δύο Ιάπωνες.

Ο κάτοχος του Ιαπωνικού Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου Γιούτα Σιτάρα που φέτος στο Τόκυο έκανε 2:06:11 και είναι στην 95η θέση της λίστας και ο συμπατριώτης του Τοχινάρα Τακαόκα που το 2002 στο Σικάγο τερμάτισε με χρόνο 2:06:16 και είναι στην 107η θέση του πίνακα των γρηγορότερων μαραθωνοδρόμων όλων των εποχών.

Οι γρηγορότεροι πάντως μαραθωνοδρόμοι των ημερών μας παραμένουν Αφρικανοί και δύσκολα θα απειληθούν τα ρεκόρ τους από δρομέα που δεν έχει γεννηθεί στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Ντένις Κιμέτο από την Κένυα έχει το επίσημο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου από το 2014 όταν έκανε στο Βερολίνο 2:02:57 και ο συμπατριώτης του Ολυμπιονίκης Έλιουντ Κιπτσόγκε έχει τερματίσει σε 2:00:24 στην προσπάθειά του να «σπάσει» το φράγμα των 2 ωρών με ιδανικές συνθήκες αγώνα και τη βοήθεια «λαγών» στην πίστα της Μόντσα πέρσι την άνοιξη.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110