Μποράο και Καπάλμπο: «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι Gold Marathon»

Ο προέδρος της AIMS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθώνιων Δρόμων) και ο διευθυντής της επιτροπής αγώνων δρόμου της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού αθλητισμού) μιλούν στο fosonline.gr.

Μποράο και Καπάλμπο: «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι Gold Marathon»

Ο Πάκο Μποράο απο τη θέση του προέδρου της AIMS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθώνιων Δρόμων) και ο Καρλο Καπάλμπο απο τη θέση του διευθυντή της επιτροπής αγώνων δρόμου της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού αθλητισμού) καθώς και από τη θέση του διοργανωτή του μαραθωνίου της Πράγας μιλούν για τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στο fosonline.gr και τον Νίκο Αρμένη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του φετινού μαραθωνίου στη τσέχικη πρωτεύουσα μίλησαν για το μυστικό της επιτυχίας αθλητών και διοργανωτών και βέβαια για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον αυθεντικό, τον οποίο χαρακτηρίζουν ήδη Gold Marathon κι ας μην έχει τυπικά ακόμα τη σχετική πιστοποίηση.

Ερ: Συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό αγώνα σήμερα στην Πράγα. Πείτε μας τα βασικά συστατικά που κάνουν τον Μαραθίνιο της Πράγας να είναι τόσο πετυχημένος και δημοφιλής ανάμεσα σε τόσους μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο..

Καπαλμπο : Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν εξαρτάται από εμένα αλλά από την πόλη. Είναι τόσο όμορφη και αυτό είναι το 50% της επιτυχίας. Το άλλο 50% ειναι οι άνθρωποι. Έχω μια υπέροχη ομάδα εργασίας, 1400 εθελοντές και όταν έχεις καλή ομάδα επιλέγεις καλούς αθλητές, προσφέρεις καλές υπηρεσίες και υπάρχει τέτοιο πάθος που το νιώθεις.

Πάκο Μποράο: Στην Ευρώπη οι περισσότεροι έχουμε να μάθουμε πολλά από την διοργάνωση του μαραθωνίου της Πράγας. Ο σημερινός αγώνας ήταν εξαιρετικός και αποτελεί καλό παράδειγμα για αυτο που λέω!

Ερ: Σήμερα την κούρσα κέρδισε ένας Αμερικανός. Ο Γκαλεν Ραπ με εξαιρετική επίδοση και μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Πως είδατε την επικράτηση του Ραπ; Το περιμένατε;

Καρλο Καπαλμπο: Ξέραμε για τον Γκαλεν και ξέραμε ότι είναι σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Αν δεν ήταν πρώτος θα ήταν σίγουρα δεύτερος και πιστεύαμε ότι μπορούσε να κάνει 2:06 ή και πιο κάτω. Ξέραμε για αυτόν. Φυσικά ο μαραθώνιος είναι παγκόσμιο άθλημα αλλά οι νικητές, οι πρωταθλητές έρχονται συνήθως από μια περιοχή, από την Ανατολική Αφρική. Η δουλειά μας με τον πρόεδρο (Μποράο) είναι να βρούμε ισορροπία σε αυτό. Αφού το σπορ είναι παγκόσμιο πρέπει και οι νίκες να είναι παγκόσμιες. Να δούμε Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Ασιάτες και Αφρικανούς να κερδίζουν! Έτσι το άθλημα θα γίνει πιο ελκυστικό!

Πάκο Μποράο: Ο Κάρλο έχει δίκιο. Δεν είναι θέμα περιοχής ή χρώματος φυσικά. Όλα είναι αποτέλεσμα της καλής δουλειάς! Άρα αν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Ασιάτες δουλέψουν πολύ τότε θα αποκτήσουν μεγαλύτερες ικανότητες να αντιμετωπίσουν τους Αφρικανούς. Πριν από 15-20 χρόνια οι νικητές στους μαραθώνιους ήταν κυρίως Ευρωπαίοι. Και μάλιστα πολλοί Ισπανοί, από τη χώρα μου. Σήμερα οι Ισπανοί δεν έχουμε καλές επιδόσεις γιατί οι δρομείς δεν δουλεύουν πολύ στην προπόνηση νομίζω.

Καρλο Καπαλμπο: Αυτό είναι το μυστικό για όλα στη ζωή! Όταν δουλεύεις σκληρά ανταμείβεσαι!

Ερ: Σήμερα στην Πράγα οποία ήταν η αναλογία Τσέχων και αλλοδαπών δρομέων:

Καρλο Καπαλμπο: 49% Τσέχοι. 51% ήταν από 85 χώρες. Με πιο μεγάλη συμμετοχή από την Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία, η Σλοβακία , η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία από όπου ήρθαν πάνω από 500 δρομείς. Και η Ελλάδα. Νομίζω έτρεξαν κάπου 92-93 Έλληνες!

Ερ: Διοργανώσατε το Σάββατο και δύο ξεχωριστούς, ιδιαίτερους αγώνες. Ο ένας ήταν για οικογένειες και ο άλλος για ανθρώπους που «αγωνίστηκαν» σε μια κούρσα περιπάτου με τα σκυλιά τους! Πείτε μας για αυτές τις δράσεις..;

Καρλο Καπαλμπο: Ό,τι κάνουμε με τους συνεργάτες μου έχει πάντα δυο πλευρές. Η μια είναι η άθληση και η άλλη η κοινότητα, οι άνθρωποι. Έχουμε καταλάβει ότι η κοινωνία μας είναι λίγο τεμπέλικη. Άρα πρέπει να εμπνεύσουμε ανθρώπους που δεν κάνουν ποτέ σπορ ή έκαναν μόνο νεότεροι. Άρα διοργανώσαμε έναν μικρο αγώνα 4,2 χλμ στον οποίο δεν έχει σημασία η επίδοση και η απόσταση αλλά η επικοινωνία των ανθρώπων που θα βρεθούν εκεί μαζί. Όταν οι άνθρωποι κάνουν κάτι μαζί αισθάνονται καλύτερα, σκέφτονται καλύτερα και τελικά ζουν καλύτερα. Παράλληλα διοργανώσαμε και έναν αγώνα με τη συμμετοχή σκυλιών με τα αφεντικά τους. Οι άνθρωποι αγαπούν πολύ τα σκυλιά, τρέχουν μαζί τους! 550 σκυλιά πήραν μέρος με τα αφεντικά τους και όλοι ήταν ευτυχισμένοι! Και οι άνθρωποι και τα ζώα!

Ερ: Ο Μαραθώνιος της Πράγας είναι Gold Marathon. Ο Μαραθώνιος στη Βαλένθια (απευθυνόμενος στον κ. Μποράο που είναι διοργανωτής) είναι επίσης Gold Marathon. Στην Αθήνα που έχουμε τον Μαραθώνιο με την αυθεντική διαδρομή τι πρέπει να κάνουμε ώστε να γίνει και δικός μας Μαραθώνιος Gold Marathon;

Καρλο Καπαλμπο: Είστε ήδη Gold οργανωτικά, στον τομέα της επάρκειας, της ομορφιάς της πόλης σας και βέβαια έχετε έναν υπέροχο σημείο τερματισμού! Ο τίτλος Gold είναι μια πιστοποίηση που εξασφαλίζουν κάποιες παράμετροι. Η ποιότητα που έχεις, η οργάνωση, η επάρκεια, και οι ελίτ αθλητές. Η συμμετοχή γνωστών ελίτ αθλητών είναι το μόνο που λείπει από την Αθήνα για να γίνει, όπως της αξίζει άλλωστε, και τυπικά Gold marathon και νομίζω και ο πρόεδρος θα συμφωνεί πως είστε ήδη Gold marathon!

Πάκο Μποράο: Συμφωνώ με τον Κάρλο. Οργανωτικά είστε Gold Marathon. Ο μαραθώνιος είναι μια ειδική κούρσα. Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο η διαδρομή. Είναι η διαδρομή, είναι η πόλη. Και κάθε πόλη είναι ξεχωριστή. Καμία άλλη πόλη δεν έχει τη διαδρομή και την ιστορία που έχει η Αθήνα!