Νέα δρομική σεζόν με εκκίνηση στον 8ο ημιμαραθώνιο της Χίου

Το πρώτο ραντεβού όλο και περισσότερων δρομέων για τη νέα δρομική σεζόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δίνεται μπροστά από το δημαρχείο στα Θυμιανά της Χίου, για τον Ημιμαραθώνιο στο νησί της μαστίχας που έγινε και φέτος για 8η συνεχόμενη χρονιά την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου.

Νέα δρομική σεζόν με εκκίνηση στον 8ο ημιμαραθώνιο της Χίου

Περίπου 1000 αθλούμενοι, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στα αγωνίσματα αντοχής, έτρεξαν και απόλαυσαν την πανέμορφη διαδρομή στους δρόμους του Κάμπου της Χίου. Αγωνίστηκαν ανάμεσα σε υπέροχα αρχοντικά και πέρασαν μέσα από την «καρδιά» οπωροφόρων κήπων που γεμίζουν «αρωματισμένο» οξυγόνο τους πνεύμονες όσων τυχερών πατήσουν το πόδι τους σε αυτόν τον τόπο.

Αυθημερόν η διοργάνωση έφτιαξε το βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του φετινού αγώνα το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ:

Αγωνιστικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και πρώτοι έκοψαν την κορδέλα στην γραμμή του τερματισμού οι πρωταθλητές που έχει βγάλει η Χίος.

Στον ημιμαραθώνιο στους άντρες κέρδισε ο ανερχόμενος ταλαντούχος Χιώτης μαραθωνοδρόμος Κυριάκος Σημιριώτης με επίδοση 1:13:14 και στις γυναίκες η Αντωνία Μονιούκα με 1:39:53.

Στην απόσταση των 10,5 χλμ νικητής ήταν ο πολυνίκης πρωταθλητής του Μαραθωνίου Δρόμου με την καλύτερη επίδοση Έλληνα δρομέα στα 42.195 τα τελευταία χρόνια, Χριστόφορος Μερούσης.

Ο δρομέας από το Βροντάδο της Χίου κέρδισε άνετα με επίδοση 35:20 ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, επίσης Χιώτισσα, Ειρήνη Μιχάλα με επίδοση 42:57.

Στα 5 χλμ κέρδισε ο Αντώνης Κοντακάς με 18:12 και η Ιωάννα Πέτρου με 21:31 ενώ στον παιδικό αγώνα του 1,5 χλμ πρώτοι ήρθαν ο Γιώργος Κριτούλης και η Εμμανουήλ Λουρού.

Παρούσα και αυτή τη χρονιά ήταν η σπουδαία Ελληνίδα παραολυμπιονίκης στην ξιφασκία με αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη η οποία κατάγεται από τους Ολύμπους της Χίου και δίνει ξεχωριστή λάμψη στον αγώνα και το νησί της!

Ο 8ος ημιμαραθώνιος της Χίου σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών. Δρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από δεκάδες χώρες του εξωτερικού έλαβαν μέρος με τους αθλητές από την Τουρκία να δίνουν και φέτος δυναμικό παρόν.

Φέτος ξεχώρισε όμως και η μαζική συμμετοχή προσφύγων που ζουν στο νησί και η τοπική κοινωνία φροντίζει για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία τους.

Πρόκειται ίσως για την πιο όμορφη διαδρομή ημιμαραθωνίου δρόμου και ο αγώνας είναι πια must πια για όσους έχουν σταθεί έστω και μία φορά στην εκκίνησή του. Άλλωστε ξεχωρίζει όπως ο μαστιχοφόρος σχίνος που ευδοκιμεί μόνο στη νότια Χίο και δίνει σε αυτόν τον τόπο το «διαμάντι» που λέγεται μαστίχα. Όσο πολύτιμη είναι η ρυτίνη αυτού του δέντρου η οποία εδώ και 500 χρόνια χρησιμοποιείται πχ στην ιατρική, τη φαρμακευτική, την ορθοδοντική, την αρωματοποιία, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, εξίσου πολύτιμος για τους δρομείς θεωρείται ο ημιμαραθώνιος δεδομένου ότι αποτελεί για πολλούς ένα καλό τεστ ενόψει του μαραθωνίου που έχουν προγραμματίσει να κάνουν το φθινόπωρο.

Η διοργάνωση είναι άψογη. Ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου με μπροστάρη και «ψυχή» του αγώνα τον Μιχάλη Σημιριώτη φρόντισαν και φέτος τα πάντα! Οι σταθμοί της τροφοδοσίας ήταν στα σωστά σημεία, εθελοντές στους δρόμους διευκόλυναν την προσπάθεια των δρομέων και μετά τον τερματισμό και του τελευταίου έγιναν οι απονομές και μάλιστα όχι μόνο γενικής κατάταξης, αλλά και ηλικιακών κατηγοριών. Επίσης άπαντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα χαλαρωτικό μασαζ και παγωτά που ήταν ό,τι έπρεπε για μια τόσο ζεστή ημέρα.

Σε μια «ζεστή» ατμόσφαιρα την παραμονή του αγώνα έγινε και η εκδήλωση βραβεύσεων προσώπων και συλλόγων που στηρίζουν διαχρονικά τον αγώνα.