Τρέξιμο: Προσέχουμε για να έχουμε - με την καρδιά δεν παίζουμε!

Με αφορμή τον θάνατο της άτυχης Ρωσίδας πρωταθλήτριας των εμποδίων Μαργαρίτα Πλαβούνοβα, την ώρα που έκανε τζόκινγκ, το fosonline υπενθυμίζει ότι με την υγεία μας ποτέ δεν πρέπει να παίζουμε και πάντα πρέπει να προλαμβάνουμε.

Τρέξιμο: Προσέχουμε για να έχουμε - με την καρδιά δεν παίζουμε!

Η Μαργαρίτα Πλαβούνοβα αιφνιδιαστικά χθες, (22/8) έχασε τη ζωή της από ανακοπή καρδιάς την ώρα που έκανε τζόκινγκ στους δρόμους της Ρωσίας.

Πρωταθλήτρια του στίβου πέθανε από ανακοπή!

Η καλλονή πρωταθλήτρια των 60 και 100 μέτρων εμποδίων, σίγουρα είχε την εμπειρία να δει αυτό που τελικά ήρθε, δυστυχώς δεν το είδε και η καρδιά της την πρόδωσε σε ηλικία μόλις 25 χρονών.

Η απώλειά της κάνει όλους εμάς που ασχολούμαστε έστω ερασιτεχνικά με το τρέξιμο και τον αθλητισμό, να προλαμβάνουμε κάποιες καταστάσεις, να ελέγχουμε την υγεία μας όσο πιο συχνά γίνεται και να μη θεωρούμε δεδομένο ότι αν αθλούμαστε είμαστε και στο «απυρόβλητο».

Πιο συγκεκριμένα, οφείλουμε πάντα πριν ξεκινήσουμε την ενασχόληση μας με τον αθλητισμό και το τρέξιμο να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Να βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ότι η καρδιά μας λειτουργεί ρολόι και ότι δεν έχουμε έλλειψη απαραίτητων για την υγεία μας συστατικών.

Δε ζορίζουμε ποτέ τον εαυτό μας παραπάνω απ' όσο μπορεί να πάει. Δεν τρέχουμε ακατάπαυστα. Ας σκεφτούμε ότι η καρδιά μας είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που όσο πιο πολύ θα τη ζορίσουμε τόσο πιο πολύ θα καταπονηθεί. Κάποια στιγμή θα πρέπει να την ακούσουμε και να σταματήσουμε.

Επίσης, πάντα όταν είναι να κάνουμε κάποιο δρομικό πρόγραμμα πρέπει ο οργανισμός μας να είναι καλοφαγωμένος, ενυδατωμένος, κοινώς δυνατός, πότε δεν τρέχουμε νηστικοί, ειδικά σε συνθήκες με ζέστη και υγρασία...

Καλό είναι να ρωτάμε και κάποιον ειδικό για το πρόγραμμα τρεξίματος που θα ακολουθήσουμε. Ένας γυμναστής για παράδειγμα με ειδίκευση στο τρέξιμο θα μας δώσει πολύτιμες συμβουλές για το πότε θα πρέπει να ζορίσουμε τον οργανισμό μας και πότε να τον αφήσουμε να χαλαρώσει.

Τέλος, από τη στιγμή που έχουμε ολοκληρώσει το προπονητικό πρόγραμμα του τρεξίματος που ακολουθούμε πρέπει να κάνουμε μετά κράτει. Σκεφτείτε ότι και η καρδιά όπως προείπαμε λειτουργεί σαν τη μηχανή ενός αυτοκινήτου. Όταν διανύσει κάποια απόσταση μετά θα θέλει να ξαποστάσει γιατί θα είναι ταλαιπωρημένη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

ΥΓ: Το θλιβερό περιστατικό με την Πλαβούνοβα, θα πρέπει να δίνει ένα μάθημα σε όλους μας ότι δεδομένο δεν είναι τίποτα. Ένα πρόβλημα υγείας δε μας προειδοποιεί, πρέπει να προλαμβάνουμε, να επισκεπτόμαστε συχνά τους αρμόδιους γιατρούς, να μη νομίζουμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι. Αν και εφόσον ανακαλύψουμε κάποιο θέμα υγείας, τότε η γυμναστική και το τρέξιμο θα μας βοηθήσουν να το καταπολεμήσουμε, αυτό είναι σίγουρο. Όλα με μέτρο όμως!



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110