4ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Mόλις σε 4 χρόνια, έχοντας πετύχει οργανωτικά άλματα από τον ένα Οκτώβρη στον επόμενο, ο αγώνας αυτός έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους στην Ελλάδα

4ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Η Κρήτη καταφέρνει να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε έναν αγώνα δρόμου.. Εν προκειμένω μιλάμε για τον φημισμένο πλέον Ημιμαραθώνιο που θα διεξαχθεί φέτος στις 7 Οκτωβρίου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου !

Η πρώτη εκκίνηση στον Ημιμαραθώνιο της Κρήτης δόθηκε το 2014 και μόλις σε 4 χρόνια, έχοντας πετύχει οργανωτικά άλματα από τον ένα Οκτώβρη στον επόμενο, ο αγώνας αυτός έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους στην Ελλάδα!

Οι πολλές συμμετοχές και κυρίως τα χαμογελαστά πρόσωπα δρομέων και επισκεπτών στο τέλος της ημέρας, αποτελούν άλλωστε την πιο τρανή απόδειξη για του λόγου το αληθές.

Αν δεν έχεις τρέξει στην Κρήτη χάνεις..

Αλλά αν δεν έχεις τρέξει στον ημιμαραθώνιο της Κρήτης χάνεις πολλαπλά!

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Είναι υπέροχο που ο αγώνας δεν διεξάγεται σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις του νησιού αλλά στο Αρκαλοχώρι. Πρόκειται για κωμόπολη 25 χλμ νότια του Ηρακλείου με πάνω από 3000 κατοίκους.

Η εκκίνηση δίνεται στο Δημοτικό Θέατρο του Αρκαλοχωρίου.

Αν φαντάζεστε ότι μιλάμε για κανένα θεατράκι, πλανάστε.. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μεγάλο, ανοικτό, θέατρο που θα ήθελαν να έχουν πολλές άλλες ελληνικές πόλεις..!

Οι δρομείς περνούν διαδοχικά από τα χωριά Χουμέρι, Γαλατά, Βόνη και Θραψανό για να τερματίσουν πάλι στο Αρκαλοχώρι.

Η διέλευση των αγωνιζομένων από τους οικισμούς αλλά και επί των επαρχιακών δρόμων που συνδέουν το ένα χωριό με το άλλο, αποδεικνύεται τελικά συναρπαστική!

Οι συνεχείς εναλλαγές στις εικόνες που οι δρομείς αντικρύζουν στο πέρασμά τους, κάνουν τον αγώνα τους από το 1ο μέχρι το 21ο χλμ να μοιάζει με ξενάγηση σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο!

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Χωρίς υπερβολή ο ημιμαραθώνιος της Κρήτης είναι από τους αγώνες που οργανωτικά θα μπορούσε κανείς να βαθμολογήσει με άριστα.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας (ΑΘΛΗ.Σ.Υ) έχει φροντίσει τα πάντα.

Οι σταθμοί τροφοδοσίας είναι στα σωστά σημεία με όλα τα καλά του Θεού – νερά, ισοτονικά και μπανάνες – κρητικής φυσικά παραγωγής!

Σε καίριο σημείο του αγώνα υπάρχει τεχνητό σιντριβάνι για να δροσιστούν όσοι δρομείς το επιθυμούν. Οι αγωνιζόμενοι μπορούν επίσης να αισθάνονται παντού βέβαιοι ότι αν τυχόν χρειαστούν πρώτες βοήθειες για λόγους υγείας, θα τις έχουν άμεσα!

Στους νικητές απονέμονται μοναδικά χειροποίητα έπαθλα και στους δεύτερους και τρίτους μετάλλια.

Στο βάθρο ανεβαίνουν οι τρεις πρώτοι σε άνδρες και γυναίκες στη γενική κατάταξη και στις εξής ηλικιακές κατηγορίες: 18-29 30-39,40-49,50-59,60 και άνω.

Για τους αγώνες των 5 και 10 χλμ υπάρχουν βραβεύσεις μόνο για τους τρεις πρώτους δρομείς της γενικής κατάταξης.

Εννοείται πως όσοι τερματίζουν παίρνουν το μετάλλιό τους το οποίο πέρσι ήταν μια μοναδική χειροποίητη πήλινη μινιατούρα αθλητικού παπουτσιού γνωστής αθλητικής εταιρείας.

Όσο για τον σάκο του δρομέα, είναι γεμάτος εκπλήξεις και δώρα ενώ όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν φωτογραφίες τους.

«Μυθικά» βέβαια θεωρούνται τα γνωστά τηλεοπτικά σποτάκια που έκαναν θραύση στο διαδίκτυο!

Διόλου τυχαία άλλωστε ο Ημιμαραθώνιος της Κρήτης τιμήθηκε φέτος με τρία βραβεία στα Sports Marketing Awards.

Πήρε χρυσό βραβείο στην κατηγορία video για τα σποτάκια με τη γιαγιά και τη μαμά, χρυσό στην κατηγορία Αθλητικός Τουρισμός και ασημένιο στην κατηγορία Running & Live Well.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για εύκολο αγώνα αλλά σίγουρα είναι ιδανικός ενόψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Ο Ημιμαραθώνιος της Κρήτης έχει συνεχείς εναλλαγές στην κλίση. Διαδοχικές ανηφόρες και κατηφόρες «δοκιμάζουν» τους τετρακέφαλους των δρομέων με αποζημίωση τα επίπεδα τμήματα της κούρσας. Πιο δύσκολο σημείο του αγώνα είναι μια εξαιρετικά απότομη ανηφόρα μήκους 300 μέτρων λίγο πριν το χωριό Γαλατάς γύρω στο 7ο χλμ . Αλλά και προς το τέλος του, από το 15ο έως το 18ο χλμ, ο ημιμαραθώνιος της Κρήτης θέλει κότσια και σωστή στρατηγική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδρομή έχει την πιστοποίηση της AIMS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων) και της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού).

ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το μεγάλο «όπλο» των διοργανωτών που κάνει τον Ημιμαραθώνιο της Κρήτης να παίρνει άριστα είναι οι ντόπιοι.

Είτε πρόκειται για εκείνους που προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές, είτε για τους απλούς κατοίκους στο Αρκαλοχώρι και στα γύρω χωριά.

Συμμετέχουν άπαντες ένθερμα. Το σποτάκι με τη γιαγιά που προσφέρει νερό και καλούδια στους δρομείς δεν είναι προϊόν φαντασίας διαφημιστών. Συμβαίνει.

Οι δρομείς θα ακούσουν τους ντόπιους να τους «σπρώχνουν» με τις ζεστές και φιλόξενες κουβέντες τους!

Επίσης θα δουν μαζορέτες να χορεύουν, τοπικά μουσικά συγκροτήματα με λύρες και λαούτα να γεμίζουν τα αυτιά τους με κρητικές μελωδίες, ηλικιωμένους με στιβάνια και σαρίκια να τους χειροκροτούν και γιαγιάδες με την καλοσύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους να τους σταυρώνουν… Απερίγραπτα τα συναισθήματα!

Στον τερματισμό το θέατρο είναι κατάμεστο και αφού πάρεις το μετάλλιό και τις ανάσες σου, είσαι έτοιμος να μπεις στο χορό κι ας έχεις κάνει 21 χλμ!

Μιλάμε για κανονικό κρητικό γλέντι με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και εκλεκτά εδέσματα.

Δρομείς και επισκέπτες μπορούν να γευτούν τιγανίτες και καλιτσούνια, κρέας με πατάτες και φυσικά να «ξεδιψάσουν» με τσικουδιά!

Σε ποιον άλλον αγώνα στην Ελλάδα γίνεται κάτι τέτοιο;

Μην κουράζεστε. Πουθενά..

ELITE ΔΡΟΜΕΙΣ

Κάθε χρόνο τιμούν με τη συμμετοχή τους τον αγώνα μερικοί από τους καλύτερους δρομείς στη χώρα μας.

Κώστας Γκελαούζος, Ράνια Ρεμπούλη, Γιάννης Ζερβάκης, Χρήστος Βότσος, Γιώτα Βλαχάκη, Ελευθερία Πετρουλάκη, Χρήστος Καλλίας, Νίκος Φράγκου, Μαρίνα Μαννιαδάκη και Μαρίνα Αχλάτη είναι μόνο μερικά από τα λαμπερά ονόματα που έδωσαν λάμψη πέρσι στον αγώνα ενώ και για φέτος οι συμμετοχές των elite δρομέων θα είναι αντίστοιχα υψηλού επιπέδου!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.cretehalfmarathon.com βρίσκεις τα πάντα.

Αν ακόμα το σκέφτεσαι να δηλώσεις συμμετοχή, χάνεις χρόνο και ίσως και το δικαίωμα να σταθείς τελικά στην εκκίνηση καθώς υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων ανά διαδρομή.

Όσοι δρομείς εξασφαλίσουν νούμερο συμμετοχής δικαιούνται έκπτωση στα έξοδα μετάβασης στην Κρήτη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος αθλητές και αθλούμενοι από όλη την Ελλάδα αλλά και από κάθε γωνιά του πλανήτη, από δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

TIPS

  • Καθώς το Αρκαλοχώρι απέχει με το αυτοκίνητο περίπου 40 λεπτά από το Ηράκλειο, φρόντισε να βγάλεις έγκαιρα, από την προηγούμενη ημέρα, εισιτήριο με επιστροφή αν πρόκειται να μετακινηθείς τοπικά με ΚΤΕΛ.
  • Μην κάνεις το λάθος και φύγεις μετά τον τερματισμό σου. Θα έχεις ευχαριστηθεί ήδη τον αγώνα αλλά το κρητικό γλέντι που ακολουθεί είναι από τα λίγα!
  • Ιδανικό θα ήταν να μείνεις και την Κυριακή το βράδυ στην Κρήτη ή να συνεννοηθείς με το ξενοδοχείο σου για late check out.
  • Μην πιεις τσικουδιά πριν τον αγώνα και μέχρι να τερματίσεις. Μετά δώσ' της να καταλάβει!