Το μυστήριο στο Τατόι - Ο διάδοχος και η μαϊμού

Ο Αλέξανδρος Α’, δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου, δεν προοριζόταν για βασιλιάς. Ίσως γι' αυτό ανέπτυξε από νωρίς έναν χαρακτήρα ατίθασο και αντισυμβατικό, δείχνοντας να ενδιαφέρεται περισσότερο για το τάβλι, τις γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα παρά για τις υψηλές υποθέσεις του βασιλείου της Ελλάδας.

Το μυστήριο στο Τατόι - Ο διάδοχος και η μαϊμού

Νυμφεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1919 την Ασπασία Μάνου, κόρη του Συνταγματάρχη της Χωροφυλακής Πέτρου Μάνου, παρουσία ενός ιερέα και του συγγραφέα Χρήστου Ζαλοκώστα. Απέκτησαν μία κόρη, την οποία ο Αλέξανδρος δεν πρόλαβε να γνωρίσει, καθώς γεννήθηκε περίπου πέντε μήνες μετά τον θάνατό του, στις 25 Μαρτίου 1921.

Ήπιος άνθρωπος αλλά με ροπή στο ξενύχτι και στην ντόλτσε βίτα, ο Αλέξανδρος έγινε αποδεκτός από τους συμμάχους, τη στιγμή που ο πατέρας του Κωνσταντίνος πήρε την άγουσα για τα… αποδυτήρια, μεσούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και με όρους συνταγματικού πραξικοπήματος ανήλθε στον θρόνο παρακάμπτοντας τον πρωτότοκο Γεώργιο.

Ο ίδιος ο Αλέξανδρος θεωρούσε ότι εκτελούσε χρέη τοποτηρητή και ότι η θητεία του θα έληγε αμέσως μετά τον πόλεμο με την επάνοδο του πατέρα του. Ο Κωνσταντίνος δεν είχε υποβάλει επίσημα παραίτηση και ευελπιστούσε να επιστρέψει στη θέση του το συντομότερο.

Το μυστηριώδες επεισόδιο στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι που στοίχισε τον θάνατο στον νεαρό διάδοχο άφησε αναπάντητα ερωτήματα. Η ουσία πάντως παραμένει ότι ο Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 27 ετών από δάγκωμα αρσενικής μαϊμούς, η οποία κυκλοφορούσε ελεύθερη σε αντίθεση με τη θηλυκή σύντροφό του.

Το βασιλικό λυκόσκυλο επιτέθηκε για άγνωστο λόγο εναντίον της, ο διάδοχος έσπευσε να αποσοβήσει το μοιραίο, αλλά την ίδια στιγμή δέχτηκε την επίθεση του αρσενικού πιθήκου που τον δάγκωσε στο πόδι και στον κορμό. Η υπόθεση αυτή γεμάτη από αδιευκρίνιστα ιατρικά λάθη και παραλείψεις στέρησε την Ελλάδα από μια καλύτερη μοίρα.

Φαινομενικά αποτελούσε ένα γεγονός σχεδόν αδιάφορο για την επιχείρηση προσάρτησης των μικρασιατικών παραλίων. Κι όμως βάρυνε στη ζυγαριά της Ιστορίας και στο μεγαλεπήβολο σχέδιο για μια Μεγάλη Ελλάδα.