Όταν έκλαψε ο Πελέ

Το Μουντιάλ του 1958 αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία της κορυφαίας εθνικής ομάδας που έχει γνωρίσει ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

 Όταν έκλαψε ο Πελέ

Η Εθνική Βραζιλίας δίδαξε πώς παίζεται το άθλημα, αν και όπως είχε δηλώσει ο αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, Ιγκόρ Νέτο: «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να βρεθεί νέα λέξη για αυτό που παίζουν οι Βραζιλιάνοι». Οκτώ χρόνια μετά την «τραγωδία» στο Μαρακανά, η Βραζιλία επέστρεψε πιο έτοιμη από πότε και τα κατάφερε παίζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο με τον προπονητή Βισέντα Φέολα να εφαρμόζει το 4-2-4, προκειμένου βέβαια να χωρέσει στην ενδεκάδα τα αστέρια που είχε τότε στα χέρια του: Πελέ, Γκαρίντσα, Βαβά, Ζίτο...

Στις 29 Ιουνίου η οικοδέσποινα Σουηδία φιλοξενεί τη Βραζιλία που είναι το φαβορί. Οι διοργανωτές πήγαιναν με φόρα αφού είχαν αφήσει εκτός τελικού την κάτοχο του τίτλου Γερμανία με ανατροπή (3-1), σημειώνοντας δυο γκολ στα τελευταία λεπτά του ημιτελικού (οι Γερμανοί έμειναν με δέκα λόγω της αποβολής του Γιουσκόβιακ και εν συνεχεία με εννέα παίκτες, καθώς τραυματίστηκε ο Βάλτερ).

Στον τελικό τώρα, ο αρχηγός της Σουηδίας Λίντχολμ μόλις στο 4’ ανοίγει το σκορ με σουτ και η Βραζιλία για πρώτη φορά σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ. Όχι όμως για αρκετά λεπτά, αφού οι Γκαρίντσα, Βαβά έκαναν... παπάδες στον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του Σταδίου Ρασούντα. Ο πρώτος... έφτιαχνε και ο δεύτερος εκτελούσε τους Σουηδούς στο πρώτο ημίχρονο. Αρχικά ισοφάρισε σε 1-1 στο 9’ και εν συνεχεία έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του (2-1) στο 32ο λεπτό. Ακολούθησε το εξαιρετικό προσωπικό τέρμα του 17χρονου τότε Πελέ στο 55’ (κατέβασε με το στήθος, τσίμπησε την μπάλα πάνω από τον Γκούσταφσον και με σουτ στην κίνηση πριν σκάσει εκείνη κάτω την έστειλε στα δίχτυα), για να διαμορφώσει το 4-1 ο Μάριο Ζαγκάλο.

Ο Σίμονσον μείωσε προσωρινά σε 4-2, για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα με κεφαλιά ο κορυφαίος όλων, Πελέ (5-2), ο οποίος στο φινάλε ξεσπάει σε λυγμούς σε μια από τις κορυφαίες στιγμές εκείνης της διοργάνωσης. Η Βραζιλία πανηγύρισε την πρώτη μεγάλη κούπα της ιστορίας της, για να ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις από τους Λατινοαμερικάνους. Η αναμέτρηση της Βραζιλίας με τη Σουηδία παραμένει μέχρι σήμερα στην ιστορία γιατί είναι ο τελικός με τα περισσότερα τέρματα (η λογική λέει πως πολύ δύσκολα θα... σπάσει αυτό το ρεκόρ) που είχαν την τύχη να δουν σε όλο τον κόσμο οι τηλεθεατές. Βέβαια αυτό δεν ήταν απαραίτητα καλό, διότι όταν η οικοδέσποινα Σουηδία προηγήθηκε στον τελικό και μέχρι να φέρει το ματς στα ίσα ο Βαβά, υπολογίζεται πως περίπου 250 Βραζιλιάνοι έχασαν τη ζωή τους στη Λατινική Αμερική, αφού το μυαλό όλων γύρισε πίσω οκτώ χρόνια και στο... κάζο του χαμένου τίτλου στο «Μαρακανά» από την Ουρουγουάη!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μορίς Γκιγκ (Γαλλία) ΘΕΑΤΕΣ: 51.800

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σβένσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Λίντχολμ (αρχηγός), Πάρλινγκ, Γκούσταφσον, Μπέργεσον, Χάμριν, Γκρεν, Σίμονσον, Σκόγκλουντ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ ντος Σάντος, Μπελίνι (αρχηγός), Τζάλμα Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ορλάντο, Ντιντί, Μάριο Ζαγκάλο, Γκαρίντσα, Ζίτο, Πελέ, Βαβά.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110