Ο Ολυμπιακός, ο Μπλατ και ο Βασιλακόπουλος

Πλούσια «ερυθρόλευκη» θεματολογία έχει η εβδομάδα που διανύουμε αφού οι ειδήσεις που αφορούν τον χώρο του μπάσκετ είναι πολλές και σημαντικές. 

Ο Ολυμπιακός, ο Μπλατ και ο Βασιλακόπουλος

Αρχικά το θέμα των ημερών είναι η απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ήττα από την Βιλερμπάν δεν ήταν απλά η αφορμή, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τους αδερφούς Αγγελόπουλους να προτείνουν στον Αμερικανοϊσραηλινό προπονητή να διακοπεί η συνεργασία τους.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο του Ντέιβιντ Μπλατ δεν ήταν πετυχημένο στον Ολυμπιακό. Το αντίθετο. Ο έμπειρος κόουτς με τις πολλές διακρίσεις ήρθε σε μια ομάδα που είχε συνηθίσει να πρωταγωνιστεί, που είχε συγκεκριμένη φιλοσοφία και ήξερε πως να ξεπερνάει τις τρικυμίες και την άλλαξε ριζικά.

Όχι προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο. Μέσα σε ένα χρόνο οι παίκτες που είχαν οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς από το 2012 κι έπειτα, είτε είδαν την πόρτα της εξόδου είτε είδαν την απόδοσή τους να πέφτει κατακόρυφα εξαιτίας και των επιλογών του προπονητή τους.

Τα έχουμε γράψει και τα έχετε διαβάσει πολλές φορές αυτά, οπότε δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα όμως στο παιχνίδι της Λιόν κόντρα στη Βιλερμπάν, εκεί όπου ο Ολυμπιακός γνώρισε μια από τις πιο ταπεινωτικές ήττες της ιστορίας του, ήταν το πόσο «μπάχαλο» είχε γίνει η ομάδα.

Οι Έλληνες παίκτες που παλιότερα έδιναν και την ψυχή τους για το έμβλημα που φορούσαν στο στήθος, είτε δεν είχαν την απόδοση που έπρεπε, είτε ήταν σε άλλες ομάδες...

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιώργος Πρίντεζης ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή πάλευε μόνος του και προσπαθούσε να διασώσει ότι μπορούσε όχι όμως μέσα από οργανωμένο μπάσκετ, αλλά εξαιτίας της σπάνιας ικανότητας που έχει να διαθέτει κινήσεις που κάποιες φορές είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν από οποιονδήποτε αντίπαλο.

Από την άλλη, οι Αμερικάνοι έδειχναν χαμένοι στο... διάστημα! Είδαμε τον Τσέρι να κάνει αίρμπολ, είδαμε τον ίδιο παίκτη σε μπάσιμο να πετάει την μπάλα πάνω από την μπασκέτα σε ένα σουτ που θα ζήλευε και ο Λουκάς Βύντρα όταν επιχειρούσε σέντρες στο ΟΑΚΑ και κάποιοι έψαχναν την μπάλα στο Νέο Ηράκλειο!

Ο Μπάλντγουιν δεν μπορούσε να οργανώσει το παιχνίδι για κανένα λόγο, ο Χαπ μπορεί να είναι «εγκέφαλος» όπως λένε στη ρακέτα, όμως μέχρι στιγμής δε φαίνεται ότι είναι ο σέντερ που θα αντικαθιστά επάξια τον Μιλουτίνοφ, όταν αυτός αποσύρεται στον πάγκο.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές του Μπλατ στον άσσο και στο πέντε ήταν τραγικά αποτυχημένες. Η διοίκηση είχε τη διάθεση να τον στηρίξει, όμως μετά την Βιλερμπάν άπαντες κατάλαβαν ότι αν αφήσουν τον Μπλατ να συνεχίσει με αυτές τις ιδέες, σύντομα θα ξεκινούσε η ανθρωποφαγία. Οπότε αποφασίστηκε ότι ίσως είναι καλύτερα να προστατευθεί τόσο ο κόουτς που έχει και το σοβαρό πρόβλημα υγείας, όσο φυσικά και ο σύλλογος ο οποίος έχει από πίσω του εκατομμύρια οπαδούς, καλομαθημένους σε κατακτήσεις ευρωπαϊκών και συμμετοχές σε Final Four.

Η επόμενη μέρα

Είναι βέβαιο ότι πρώτος στόχος της διοίκησης του Ολυμπιακού είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Δεν είναι βέβαιο ότι προτεραιότητα του Μπαρτζώκα είναι ο Ολυμπιακός. Ο Έλληνας τεχνικός είχε περάσει πολλά στο τέλος της θητείας του στο λιμάνι και το σκέφτεται σοβαρά να κάτσει ξανά στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας. Όπως σας γράψαμε και νωρίτερα στο fosonline επίσημη επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει υπάρξει ακόμα. Θα γίνει τις επόμενες μέρες - ή ώρες- προκειμένου να δουν οι ενδιαφερόμενοι αν υπάρχει κοινό σημείο επαφής στα «θέλω» τους.

Σίγουρα ο Έλληνας κόουτς θέλει παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν κάποιοι που βρίσκονται τώρα στο ρόστερ. Να γράψουμε και ονόματα; Ο Τσέρι μάλλον ετοιμάζει βαλίτσες, όπως και ο Χαπ. Ίσως παραμείνει ο Μπάλντγουιν για να έρχεται από τον πάγκο και μάλλον θα αποκτηθούν τρεις παίκτες και θα φύγουν δύο.

Η περίπτωση του Πασκουάλ έχει και αυτή μεγάλες πιθανότητες, αφού μαζί με τον μπαρτζώκα είναι οι δύο πιο έμπειροι προπονητές που κυκλοφορούν στην αγορά. Προτεραιότητα πάντως είναι ο Μπαρτζώκας, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Ο διάδοχος του Βασιλακόπουλου

Πάμε τώρα στα εγχώρια που και αυτά «καίνε». Ο νέος αθλητικός νόμος «φωτογραφίζει» αν θέλετε ότι έφτασε το τέλος του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ήταν καιρός να συμβεί αυτό, αφού ο πρόεδρος της ΕΟΚ είναι ο μοναδικός «αιώνιος» πρόεδρος στην ιστορία του Παγκόσμιου μπάσκετ.

Είμαστε σίγουροι όμως ότι εφόσον φύγει από τη θέση του προέδρου η... βασιλεία του θα τελειώσει στο ελληνικό μπάσκετ; Όχι και τόσο, είναι η απάντηση. Μάθαμε ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες ώστε ο αντικαταστάτης του να είναι άνθρωπος της εμπιστοσύνης του που θα συνεχίσει να διοικεί το μπάσκετ στο ίδιο τέμπο. Όνομα δεν θα αποκαλύψουμε. Απλά θα πούμε ότι είναι αρκετά ψηλός, έχει αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό όμως στον Πειραιά ούτε που θέλουν να ακούν το όνομά του...