Το ραντεβού που έδωσαν ο Καμύ με τον Όργουελ τον Φλεβάρη του '45 στο Παρίσι

Μια ιστορική συνάντηση που σήμαινε πολλά για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία του 20ου αιώνα

Το ραντεβού που έδωσαν ο Καμύ με τον Όργουελ τον Φλεβάρη του '45 στο Παρίσι

Φεβρουάριος 1945, ο Όργουελ βρίσκεται στο Παρίσι και έχει δώσει ραντεβού με τον Αλμπέρ Καμύ στο διάσημο cafe Deux Magots στην πλατεία Σαιν Ζερμαίν ντε Πρε. Οι θεωρητικοί της λογοτεχνίας θεώρησαν αυτή τη συνάντηση ορόσημο για τα Ευρωπαϊκά γράμματα καθώς οι δύο διάσημοι συγγραφείς είχαν πολλά κοινά.

Les deux Magots . Pyrography by Cyril Jayant - Fine Art America

Τόσο ο Όργουελ όσο και ο Καμύ υπήρξαν μαχόμενες συνειδήσεις, υπέρμαχοι της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Οι δύο κορυφαίοι λογοτέχνες μοιράζονταν την εμπειρία της δημοσιογραφίας, τον αγώνα ενάντια στον Φρανκισμό, αλλά και τη δοκιμασία της φυματίωσης. Αμφότεροι είχαν ζήσει τα παιδικά τους χρόνια σε μια αφόρητη φτώχεια. Ο Όργουελ στους Άθλιους του Παρισιού και του Λονδίνου περιγράφει ένα κόσμο μόχθου και πενίας, που οδηγεί σε μια βασανιστική ενηλικίωση.

Γεννημένος το 1903 δέκα χρόνια νωρίτερα από τον Καμύ θα πεθάνει το 1950 από τις επιπλοκές της αρρώστιας, επίσης δέκα χρόνια νωρίτερα από τον Γάλλο ομότεχνό του. Στις 25 Ιανουαρίου, τέσσερις μέρες μετά το θάνατό του, ο Καμύ γράφει για τον Όργουελ στη Μαρία Καζαρές: «Άγγλος συγγραφέας εξαιρετικά ταλαντούχος, έζησε μια ζωή σαν τη δική μου, υιοθετώντας παρόμοιες ιδέες. Χρόνια τώρα πάλευε κόντρα στη φυματίωση. Ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμουν κάποια πράγματα».

Το ραντεβού πάντως του 1945 δεν έγινε. Μάταια τον περίμενε ο Όργουελ. Ο Καμύ αρρώστησε αιφνιδίως και δεν κατάφερε να δώσει το παρών στο Deux Magots εκείνη τη μέρα.