Παλαμάς: Η προέλευση του ονόματος και τα νερά της θεσσαλικής λίμνης
Ο Παλαμάς είναι κτισμένος από αρχαιοτάτων χρόνων σε μεσοποτάμια χώρα, που σχηματίζεται από τα αρχαία ποτάμια Απιδανό και Ονόχωνο και από τα σημερινά, όπως διαμορφώθηκαν, μεγάλα ποτάμια Φερσαλίτη και Καλέτζη. Η προέλευση του ονόματος σχετίζεται με τα νερά της θεσσαλικής λίμνης.
Η κωμόπολη Παλαμάς έχει ζωή 300 χρόνων, βρίσκεται Β.Α. της πόλης Καρδίτσας, σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από αυτή, σε δρόμο που οδηγεί προς τη Λάρισα και σε υψόμετρο 95 μέτρων. Ο Παλαμάς ήταν ένας απέραντος κρυψώνας και καταφύγιο διαφόρων κατατρεγμένων ανθρώπων σε μια πεδιάδα πολύ εύφορη, που καλλιεργείται κατά το πλείστον με βαμβάκι, ενώ παλιότερα ήταν γεμάτη από βάλτους με κάθε λογής αυτοφυή, μονοετή ή πολυετή φυτά, όπως καλάμι, ραγάζι, λυγαριές, παλιούρι κλπ.
Αρχικά έχτιζαν ημιμόνιμες, αυτοσχέδιες, μικρές κατοικίες καμωμένες από καλάμι δημιουργώντας τοίχους καλαμένιους που τους σκέπαζαν με ραγάζι. Αργότερα για να προστατεύονται από το κρύο, τις βροχές, τα χιόνα, και τους αέρηδες άρχισαν οι γυναίκες να «παλαμίζουν» με λάσπη από μέσα και έξω τους καλαμένιους αυτούς τοίχους χρησιμοποιώντας ως εργαλείο παλαμίσματος την παλάμη τους. Από το παλάμισμα των αυτοσχέδιων αυτών καλαμένιων τοίχων προήλθε το όνομα της κωμόπολης «Παλαμάς».
Αυτή είναι μια από τις διάφορες εκδοχές που υπάρχουν σχετικά με την προέλευση του ονόματος της κωμόπολης. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή η προέλευση του ονόματος του Παλαμά σχετίζεται με την αρχαιοελληνική λατρεία του Παλάμνιου Δία, προς τιμήν του οποίου οι Θεσσαλοί γιόρταζαν τα «Πελώρια» από το όνομα του γίγαντα Πέλωρα που έφερε την είδηση ότι άνοιξαν τα Τέμπη και άρχισαν να φεύγουν τα νερά της θεσσαλικής λίμνης. Αυτή η άποψη ενισχύεται και από προφορική μαρτυρία για ένα νόμισμα που βρέθηκε στον Παλαμά στις αρχές του αιώνα με τις λέξεις ΠΑΛΑΜΙΔΙΟΣ, που πρέπει να ήταν είτε το γνωστό νόμισμα ΠΑΛΑΜΝΙΟΥΔΙΟΣ, είτε κάποιο άλλο νόμισμα ΠΑΛΑΜΙΟΥ ΔΙΟΣ.
Ο Παλαμάς επίσης θεωρείται ως η γενέτειρα του Παναγιώτη Παλαμά ιδρυτή της Παλαμαΐκής σχολής στο Μεσολόγγι και παππού του ποιητή και πεζογράφου Κωστή Παλαμά.
ΦΩΤΟ: www.wikipedia