Γυαλιά ηλίου: Για να κρύβουν οι Κινέζοι δικαστές τα συναισθήματά τους!

Τα πρώτα γυαλιά ηλίου εφευρέθηκαν στον 12ο αιώνα στην Κίνα.

Γυαλιά ηλίου: Για να κρύβουν οι Κινέζοι δικαστές τα συναισθήματά τους!

Ήταν μια ακατέργαστη πλάκα καπνισμένου χαλαζία που έγινε για να μπλοκάρει το φως από τον ήλιο. Αυτοί οι σκοτεινοί φακοί, γίνονταν μόνο για τους πολύ πλούσιους, δεν διόρθωναν την όραση, ούτε προστάτευαν από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να κρύβουν τα συναισθήματα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα βολικό για τους Κινέζους δικαστές εκείνης της εποχής, που συνήθως φορούσαν καπνισμένους έγχρωμους φακους χαλαζία για και να κρύψουν τα συναισθήματά τους, ενώ αμφισβητούσαν τον κατηγορούμενο.

Τον 18ο αιώνα, ο James Ayscough άρχισε να πειραματίζεται με φιμέ φακούς γυαλιών, όχι για την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά για τη βελτίωση της όρασης για τα άτομα με χαμηλή όραση. Πίστευε ότι με την αλλαγή του χρώματος των φακών σε μπλε / πράσινο θα μπορούσε να διορθώσει ειδικά προβλήματα όρασης.

Τα γυαλιά ηλίου μοντέρνου τύπου εμφανίστηκαν τον 20ο αιώνα. Έγιναν πολύ δημοφιλή, όταν οι σταρ του Χόλιγουντ άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τα μάτια τους από τα λαμπερά φώτα των στούντιο. Το 1929, ο Sam Foster, ιδρυτής της Foster Grant του Atlantic City, προχώρησε σε μαζική παραγωγή. Πούλησε το πρώτο ζευγάρι γυαλιά ηλίου Foster Grant για το Boardwalk στο Atlantic City, NJ το 1929.

Τη δεκαετία του 1930, η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ ανέθεσε στην οπτική εταιρεία Bausch & Lomb τη δημιουργία γυαλιών ηλίου, για να προστατεύει τους πιλότους από το μεγάλο υψόμετρο και την αντηλιά. Φυσικοί της Εταιρείας και οπτικοί, τελειοποίησαν ένα ειδικό σκούρο πράσινο σε απόχρωση κρύσταλλο.

Με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ray Ban σχεδιάζει τα anti-glare γυαλιά αεροπόρου (aviator), με τη χρήση των νέων polarized τεχνολογιών κατασκευής φακών, που εφήυρε ο Edwin H. Land. Ενα χρόνο αργότερα το κοινό ήταν σε θέση να αγοράσει το μοντέλο που προστάτευε από τις ακτίνες του ήλιου, όπως τα γυαλιά ηλίου με την ονομασία Ray-Ban Αviator.

Μια έξυπνη διαφήμιση του 1960 από την εταιρία χτενών και γυαλιών του Foster Grant έκανε τα γυαλιά ηλίου πολύ trendy. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 γνωστοί σχεδιαστές μόδας και σταρ του Χόλιγουντ κλιμάκωσαν την τρέλα γυαλιών ηλίου με τις γραμμές των brand-name τους.