Ο Κούντερα κατηγορήθηκε για μισογυνισμό

Η φεμινιστική επιχειρηματολογία κατά του Κούντερα έχει διατυπωθεί από την Τζόαν Σμιθ στο βιβλίο της "Misogynies", όπου υποστήριξε ότι «η εχθρότητα είναι ο κοινός παράγοντας σε όλα τα κείμενα του Κούντερα για τις γυναίκες».

Ο Κούντερα κατηγορήθηκε για μισογυνισμό

Ενδεικτικά ανέφερε πολλά αποσπάσματα, μεταξύ των οποίων και ένα βαθιά άβολο από το «Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης», στο οποίο ο αφηγητής κλείνει μυστικό ραντεβού με μια γυναίκα εκδότρια περιοδικού, η οποία έχει θέσει τον εαυτό της σε προσωπικό κίνδυνο αναθέτοντάς του άρθρα.

«Αν κάτι υπονομεύσει μακροπρόθεσμα τη φήμη του Κούντερα, αυτό ίσως είναι η τυχόν απουσία «συναισθηματικής ζωής» στα μυθιστορήματά του ή ο συντριπτικός ανδροκεντρισμός του» καταλήγει συγγραφέας ο Τζόναθαν Κόου.

«Αποφεύγω τη λέξη «μισογυνισμός» επειδή δεν νομίζω ότι μισεί τις γυναίκες ή ότι είναι σταθερά εχθρικός απέναντί τους, αλλά φαίνεται ότι βλέπει τον κόσμο από μια αποκλειστικά ανδρική οπτική γωνία, και αυτό περιορίζει αυτά που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα απεριόριστα επιτεύγματά του ως μυθιστοριογράφου και δοκιμιογράφου» προσθέτει ως κατακλείδα.

Ο Μ. Κούντερα φυσικά και δεν ήταν μισογύνης, αντίθετα φαίνεται πως αγαπά και κατανοεί απόλυτα το γυναικείο φύλο, με όλα του τα υπαρξιακά και κοινωνικά αδιέξοδα, θεωρώντας τις γυναίκες το ίδιο δυσάρεστα μπλεγμένες με τους άνδρες στους όρους ενός, γελοίου τις περισσότερες φορές, ερωτικού παιχνιδιού.