Γιάννης Μαρκόπουλος: Η τεράστια επιτυχία "Who Pays The Ferryman?" στο BBC

Toν Γιάννη Μαρκόπουλο τον γνωρίσαμε από τα τραγούδια του που έγραψαν ιστορία, έκανε όμως καριέρα και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Γιάννης Μαρκόπουλος: Η τεράστια επιτυχία "Who Pays The Ferryman?" στο BBC

Το 1977 έγραψε την μουσική σε μια τηλεοπτική σειρά του BBC που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η σειρά λεγόταν «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη» ("Who Pays The Ferryman?") και ήταν συμπαραγωγή του BBC και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία του William Slater. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη.

Το σενάριο γράφτηκε από τον φιλέλληνα σεναριογράφο Michael J. Bird που ήταν και λάτρης της μυθολογίας μας.

Έπαιξαν η Μπέττυ Αρβανίτη, ο Τάκης Εμμανουήλ και ο Νίκος Βερλέκης δίπλα στους Jack Hedley, Jack Watson, Lalla Ward, Ann Lynn.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε τη μουσική, και για τους τίτλους της σειράς έγραψε ένα καταπληκτικό μουσικό θέμα που έγινε επιτυχία σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε η σειρά, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε στην κορυφή του βρετανικού πίνακα επιτυχιών για πολλούς μήνες.

Ο συνθέτης χάρη και σε αυτή την επιτυχία πραγματοποίησε αλλεπάλληλα ταξίδια στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία καθώς και διάφορες πόλεις της Ρωσίας και της Αυστραλίας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε μουσική και για τις ταινίες «Μικρές Αφροδίτες», «Τα χρόνια της θύελλας», «Ντάμα σπαθί», «Επιχείρησις Απόλλων», «Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου», «Όχι, κύριε Τζόνσον».